112. Isten akarata, hogy örökké éljünk.

„Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Isten igazságos és irgalmas, hiszen Ő maga az Igazság és Ő maga az Irgalmas Szeretetet. Sohasem szabad megfeledkeznünk erről, bármiről gondolkodunk, bármit tervezünk, bármit mondunk vagy teszünk. Mi az Ő gyermekei, az Úr tanítványai, követői, keresztények, krisztusi emberek éppen Őt képviseljük, ezért ugyanezt a két legfontosabb tulajdonságot, erényt szükséges magunkba fogadni, birtokolni, szívünkbe zárni.

Ez nem csak a karitász munkánkra – bár arra különösen – vonatkozik, hanem életünk minden pillanatában vezérelv kell legyen. Ez a keresztényi élet: szentségben és igazságban Isten színe előtt (vö. Lk 1,75). Enélkül nem tudunk megmaradni a megszentelő kegyelem állapotában, amit a keresztségben kaptunk. Nem a mi érdemünk az, hogy Isten gyermekei és az Úr társörökösei lehetünk, hanem az Ő kegyelme, amit Szentlelkének ajándékaival, az Egyház szentségi szolgálatával folyamatosan biztosít számunkra éppen azért, hogy az Ő akarata, terve bennünk meg tudjon valósulni.

Isten mindent megtesz, hogy boldogok legyünk és örökké éljünk. Ehhez az igazság is hozzátartozik, amiből egyenesen következik az, hogy minden gondolatunknak, szavunknak, cselekedetünknek és mulasztásunknak a következményeit magunkon viseljük. Sőt nem csak magunkon, mert Isten minden embert meghívott a vele való közösségbe, az egész emberiséget, térben és időben. Azaz, a mi bűneink következményeit más is megszenvedi és mi magunk is elszenvedjük mások szeretetlenségét, önzőségét, istentelenségét. Az egész emberi történelem erről szól, hiszen Ádám vétkének következményében mindannyiuknak része van.

De nem kell visszanyúlnunk a teremtésig, elég ha körülnézünk a világban. Dúl az önzés, a kapzsiság, az irigység, életellenesség és az istentelenség, ahogy Szent II. János Pál pápa megfogalmazta: a halál kultúráját építi az emberiség. Nekünk pedig, akik akarjuk az igazság és a szeretet győzelmét, akarunk az Úrban élni, éppen ebbe a világba, ebbe az időbe, ebbe a hazába szól a küldetésünk. Isten megbízottai, küldöttei vagyunk, hogy tanúságot tegyünk Istenről, a Szeretetről, Aki Szent Fiát küldte, Akinek kitárt karjai a kereszten mindenkit magához vonzanak.

Azért vagyunk itt és most, hogy Szent Pál felhívására tiszta szívvel és eltökélt szándékkal válaszoljunk felszólítására: „Zúgolódás és huzavona nélkül tegyetek meg mindent, hogy kifogástalanok és tiszták legyetek, Istennek ártatlan gyermekei a gonosz és romlott nemzedékben, amelyben úgy kell ragyognotok, mint a csillagoknak a mindenségben.” (Fil 2,14-15). Rajtunk múlik, hogy az emberi történelem pusztulással, vagy győzelemmel végződik. Rajtunk múlik, minden egyes jótetten, imán, szeretetből fakadó áldozathozatalon, hogy az emberi történelem üdvösségtörténet lesz-e vagy sem.

Nekünk éppen az Úr megváltó szenvedése miatt, az Ő követése okán igazságosnak és irgalmasnak kell lennünk. Nem mi vagyunk a bírók, hanem az Úr, aki előtt számot kell majd mindenkinek adnia (nekünk is) arról, hogy igazságosak és irgalmasak voltunk-e. Tudtunk-e bocsánatot kérni és megbocsátani? Gyakoroltuk-e és milyen fokon az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit? Nem a cselekedetek nagysága, híre számít, csak az, hogy szeretetből tesszük-e vagy önzésből. (vö. Kis Szent Teréz gondalatai)

Ha nem vagyunk őszinték az Úrhoz, ha a lelkiismeretünkben megszólaló Szentlélek indítására nem hallgatunk, akkor nincs bennünk szeretet. De ha tiszta szívűek vagyunk és maradunk, akkor meglátjuk az Istent. (vö. Mt 5,8) Ha megtesszük Isten igazságát, az kihat környezetünkre, az egész emberiségre. Nem csak a rossznak, hanem a jónak a hatása, következménye is kihat mindenki számára minden időkre. Éppen ez az igazságvágy adta a lelki erőt a haza hőseinek, akikről a közelgő nemzeti ünnep alkalmából emlékezzünk meg imádásggal és hálával! Merítsünk erőt a szent akaratukból, kitartásukból hősiességükből! Ha elestek, felálltak, ha bűnbe estek, kiengesztelődtek, meg tudtak bocsátani, hűségesek voltak mindhalálig, mert szívükben élt az Úr szava: „Aki mindvélgig kitart, az üdvözül.” Mt 24,13

Hirdetések:

·         Hirdetjük, hogy Március 20-án szombaton 10.00 – 12.00 óra között főtisztelendő Michels Antal atya józsefvárosi plébános tart nekünk ON-LINE lelki előadást a Szent József ünnepe, a Szent József év alkalmából. Az elérési linket el fogjuk küldeni minden karitász önkéntesnek, aki szeretné meghallgatni. Kérem, hogy E-MAIL CÍMÜK MEGADÁSÁVAL jelentkezzenek az érdeklődők a szenterzsebet@karitaszkozpont.hu e-mail címen, vagy a csoportvezetőkön, régióvezetőkön illetve a Karitász Egyperceseken keresztül MÁRCIUS 19. PÉNTEK 12 ÓRÁIG.

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban március 17-én 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom kivételesen április 12. lesz, mert az első hétfő húsvéthétfő. Reméljük, hogy a járványügyi korlátozások addigra már nem lesznek szükségesek!

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: