A szolgáló szeretetet nem győzheti le a vírus! …

„Az élet egyik szépsége az, hogy bár sokmindent elveszíthetsz, de azt sosem, amit te adtál másoknak. Amint ezt megérted, rájössz, hogy életed valódi minősége azok szívdobbanásában rejlik, akik hálásak azért, hogy te létezel.” (ismeretlen)

Az Esztergom – bajóti Karitász Régióban is vágytunk arra, hogy a 2021 évet vírusmentesen kezdhessük, de az élet másként írta az évkezdésünket. Azt tapasztaltam, hogy a félelem és a bizonytalanság mindenütt aggodalmat keltett a karitászvezetők szívében. Hiányoznak a személyes kibeszélő találkozások, ahol minden vezető megosztja a problémáját segítséget kérve a megoldásra, vagy lelkesen elbeszéli örömteli szolgálatát megerősítve mindannyiunkat a tevékeny szeretetükkel. Hiányát érezzük a megerősítő és összetartó lelkigyakorlatoknak, továbbképzéseknek.

Korábbi években csoportjainkban, karácsony után már írtuk a következő év terveit és lendületet vett a szervezési munka a programok megvalósításához. A járvány miatt sajnos idén ezidáig mind meghiúsult. A családokban a munkahelyek elvesztése a mindennapi létfenntartás bizonytalansága idősek kiszolgáltatottsága nagy feladatot adott Karitász önkénteseinknek. 

Az éter hullámán igénybe vettünk minden eszközt, hogy lelkileg segítsük, bátorítsuk, támogassuk egymást. Köszönjük, hogy ebben is nagy segítségünkre voltak a Szent Erzsébet Karitász Központ által szervezett Online lelkinapok melyeket Ft. Professzor Laurinyecz Mihály és Ft. Michels Antal atyák tartottak.

Fontosak számunkra és hálásak vagyunk Csorba Gábor karitász igazgatónak, mindig aktuális egyperces gondolataiért. A lelki adományok mellett Márton Andrea szakmai irodavezetőnek köszönjük, hogy figyelme van arra, hogy a vidéki régióba is érkezzenek az Élelmiszerbanktól, Katolikus Karitásztól és az Egyházmegyei Karitásztól kapott különféle adományok. Így a településeink rászorultjai is részesültek kukoricakonzerv, áfonya lekvár, szalámi adományból.

Az Országos és a Szent Erzsébet Karitász Központ által néhány településre nagyobb mennyiségű Béres cseppet is kaptunk. Továbbá szájmaszkot, gumikesztyűt és fertőtlenítőszereket. Húsvétra a Központ saját forrásából 10 csomag tartós élelmiszert, csokoládét juttatott a Régió Központ által felkarolt családok részére. 

Köszönjük Molnár Alajos atyának a csomagok kiegészítésre küldött adományt.

A pandémia miatt a templomokban idén sem tudtak a hívek találkozni így sajnos sok helyen a nagyböjti élelmiszergyűjtés is elmaradt. Igaz volt kevés tartalékjuk a csoportoknak, de ez nem bizonyult elegendőnek. Ahogy a Gondviselőre bíztuk a helyzetünket, jöttek a jó hírek, hogy több településen nagy az összefogás a civilszervezetekkel és az önkormányzatokkal a nehéz helyzetben lévőkért. Így történt ez Nyergesújfalun ahol az önkormányzat támogatásával a karitászmunkatársak közel 80 adag egytál ételt készítettek és a járványügyi előírásoknak megfelelően osztottak szét. Ezenkívül 50 családnak sikerült élelmiszert is juttatni.

Az Esztergom-Szentgyörgymező a híveik adományából és karitászcsoport  utolsó tartalékából vásárolva  és kiegészítve sonkával, kaláccsal, édességgel, közel 14 kg csomagot vittek Húsvétkor 16 rászoruló családhoz.  

Piliscséven, ahol legfiatalabb a karitászcsoportunk az internetes kommunikációs eszköz segítségével leleményesen gyűjtik és kínálják az adományokat. Itt is jutott a csomagba füstölt kolbász, húsvéti kalács, édességek és természetesen a főzés alapanyagai 16 család örömére. 

Lábatlanról, Süttőről, Tokodról, Tátról, Pilismarótról is jött az örömteli hír, hogy több családnak tudtak élelmiszer csomagot otthonukba eljuttatni. Így a Feltámadt Krisztus öröme mellett az asztalt is ünnepivé tehették a családok. 

Idén is, mint minden évben, a Katolikus Karitász által szervezett „Zöldellő kertek” akcióban a Régiónk is részt vesz. Örömmel fogadták a rászoruló családok, ahol nem hagyott alább a kertészkedési kedv. Így ha az időjárás megengedi és a jó Isten áldása is hozzájárul, bőséges termés fog 57 család asztalára kerülni. Továbbá a Szent Erzsébet Karitász Központ támogatásával további 100 család vesz rész Bajnán a „Zöldellő kertek” programba”. 

Minden rászoruló nevében köszönöm a nagylelkű adományokat. 

Hálát adok a gondviselő Isten szeretetéért minden munkatársamért, hogy megtartotta épségben őket erre a nemes feladat végzésre.

Köszönöm a fáradozásukat az önzetlenségüket és a kockázat vállalásukat.

Kérem a Szűzanya pártfogását és Szent Erzsébet közbenjárását a további életükre munkájukra.

. Ferenczy Rudolfné Éva 

Régióvezető

Categories: