121. Elsőáldozások napja

„Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki ebből a kenyérből eszik, örökké él.” (Jn 6,51)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Urunk mennybemenetelének főünnepe, hagyományosan az elsőáldozások napja is. Ha szabad ennyi személyeset írnom, hadd osszam meg örömömet, hogy Bernát kisfiam (9 éves) is ezen a szép ünnepnapon veszi magához Krisztus testét és vérét először. A szülőknek, testvéreknek, a családnak, a felkészítő atyának és hitoktatónak is nagy öröm, de hiszem, tapasztalom és érzem az egész keresztény közösség, az Egyház örömét, beleértve karitász tagjainkat is. Köszönöm, hogy megoszthatom veletek ezt a mély, szavakkal ki nem fejezhető érzést.

Nem tudjuk felfogni, szinte bele sem tudunk gondolni, hogy milyen kegyelem és boldogság ilyen módon, a legszorosabb formában eggyé lenni Istennel, a Teremtővel, a Megváltóval. A nyelv azt nem mondhatja ki / betű ki nem fejezheti / csak aki érzi, tudja azt /
Jézust szeretni mily malaszt.”
 – énekeljük ebben a szép imádságban.

És valóban, emberi szavaink, gondolataink, képességeink kevesek mindezek felfogásához, megértéséhez, de a hit fényében mégis szívünkbe tudjuk mindezeket fogadni. Ez is megmutatja a hit többletét és a hívő ember korlátlan lehetőségeit. Felfoghatatlan, hogy Jézus leszállt a mennyből és azt akarja, hogy vegyük magunhoz ételként, italként, hogy örök életünk, boldogságunk, békénk és örömünk legyen Őbenne.

Milyen jó, nagyvonalú és szerető az Isten, hogy így kiszolgáltatja magát nekünk, értünk! Másik kisfiam, Domi (6 éves) éppen a múlt vasárnap kérdezte a szentmise előtt, amikor nézte az oltárt, a tabernákulomot a padból, hogy „nem rossz az Istennek, hogy be van zárva egy szekrénybe?” – Igen, ebben is látható Isten kiszolgáltatottsága, tényleg nekünk adta és adja önmagát. Mindent és mindig, a világ végezetéig. Vár és akar minket. A gyermeki lélek ráérez a lényegre.

Őrizzük, ápoljuk mi is a gyermeki lelkületet magunkban! A gyermeki lélek végtelen bizalommal és önátadással van a szerető személy iránt, bízik benne teljesen. Ugyanígy, bízzunk mi is Isten gondviselő és jót akaró szeretetében, hűségében! Ne hagyjuk, hogy a világ zaja, ijesztgetései megingassanak, eltántorítsanak az egyetlen Úttól, ami az Igazság útja és az örök Életbe vezet!

A gyermeklelkűség nem infantilizmus, nem gyermetegség, hanem az ősbizalom felszítása a hit világosságában és tapasztalatában. Ezzel a hittel leszünk bátrak, hogy karitász tevékenységünkben is gyermeki lélekkel, bizalommal és határozott eltökéltséggel tegyük a jót és akár, szenvedjük, tűrjük is el békével a vele járó nehézségeket, bántalmakat. Egyetlenegy lélek megmentéséért sem kár áldozatot hoznunk, elszenvednünk bármit is. Isten mindent lát, mindent tud, azt is tudja, hogy szeretjük. Isten tenyerében, szeretetében élünk és így várjuk a feltámadást és az örök életet. Nézzünk fel, nézzünk Jézusra: Ez a Jézus, aki felvétetett mellőletek, úgy jön el ismét, ahogy az égbe felmenni láttátok.” ApCsel 1,11b.

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban május 26-án, szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia karitász csoportja Gellért-hegyi sétát szervez május 22-re, szombatra 10.00 órai indulással (kb. délig tart a program). Találkozási hely: Belvárosi templom főkapuja, Bp. V. ker. Márc. 15. tér. (az Erszébet-híd pesti hídfőjénél). Rossz idő esetén, a létszámtól tesszük függővé, hogy tartunk-e benti programot, vagy sem.

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ információs délutánt szervez június 7. hétfő 13.30 óra kezdettel a Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatt levő központban. Személyes és on-line tájékoztatást adunk az idei segélyprogramjainkról. Részletek a régióvezetői körlevélben vannak leírva.

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom június 7-én lesz.

·         A június 7-i szentmise után Mihalovics Zsigmondról, a Szent Erzsébet Karitász Központ első igazgatójáról emlékezünk meg a 90 éves alapítás kapcsán. Helyszín: 1035 Budapest, Kórház u. 37. Terveink szerint on-line módon is meg lehet hallgatni Csorba Gábor megemlékezését.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük