124. Úrnapja

Urunk, Jézus Krisztus, te ebben a csodálatos szentségben kínszenvedésed emlékét hagytad ránk. Add, kérünk, tested és véred szent titkát úgy tisztelnünk, hogy megváltásod gyümölcsét szüntelenül élvezzük..” (Úrnapi kollekta könyörgés)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Mai élményem: egy kedves idős hívünkhöz mentem be ma délelőtt a kórházba. A lába van eltörve, az egyhónapos kórházi ápolásból még két hete van hátra. A kórház portáján, bemutattam a védettségi igazolványomat és mondtam a kapus úrnak látogatásom célját. Elhúzta a száját, amikor azt hallotta, hogy megáldoztatok egy nénit. Ösztönösen megkérdeztem tőle, hogy „Baj?”. Az felelte, hogy „Nekem igen”. Furcsáltam a válaszát, de már mentem is be, nehogy akadékoskodni kezdjen.

Sok esetben tapasztalok ilyen negatív reakciót, amikor papi civilben megyek kórházba, elvinni az Oltáriszentséget testvéreinkhez, akik éppen Őbenne, az Úrban testvéreink és vágynak az Úrra. Ámbár időnként nehézségek, kellemetlenségek közt, de eddig még mindig sikerült eljuttatnom az Úrjézust a Szent Kenyérben a kórházben levő híveknek. És ott bent, mindig megtörténik a csoda. Ezt kifejezni szavakkal, leírni nem lehetséges „csak aki érzi tudja azt, Jézust szeretni mily malaszt” – ahogy énekeljük a Jézust dicsőítő énekünkben.

Ezúton is tanúságot teszek arról, hogy Jézus az Oltáriszentségben, maga az élet, az erő, a béke, a szeretet, az öröm, a boldogság. A legnehezebb percekben, a legnyomorúságosabb helyeken. Ő maga jön el hozzánk az ádoztató pap, diakónus vagy más megbízott által, eljön az imádságban, velünk van mindig. Legyünk mindig Őbenne, ahogy a szentmise egyik kánonja mondja: „benne élünk, mozgunk és vagyunk”!

Őt ünnepeljük Úrnapján, de minden vasárnap is és minden szentmisében. „Isten egyszülött Fia az ő saját istenségének részeseivé akart tenni minket. Ezért fölvette természetünket, emberré lett, hogy az emberek az isteni természet részeseivé legyenek. Ezenfelül pedig amit természetünkből fölvett, azt egészen odaadta áldozatul a mi üdvösségünkért. A kereszt oltárán ugyanis feláldozta testét az Atyának kiengesztelésünkért; vérét ontotta megváltásunk áraként és lelki újjászületésünk fürdőjének megalapítására, hogy kiszabadítson a gyászos szolgaságból, és lemossa minden bűnünket. Hogy pedig ennek a nagy, ajándékozó, örök szeretetének emléke velünk maradjon, testét eledelül és vérét italul hagyta ránk, hogy azt a hívek magukhoz vegyék a kenyér és a bor színe alatt.”(Aquinói Szent Tamás)

A kórházi betegágy egy pillanat alatt szentéllyé vált, oltárrá. Jézus személyes jelenléte tette azzá. Öröm, boldogság, béke áradt szét a kórteremben, Teri néni szívébe is. Nagy örömmel jöttem el tőle, lelkesen – ez is karitász feladat volt, a hit és a szeretet cselekedete. Hálás vagyok érte Istenemnek.

Kifele menet megköszöntem a mogorva portásnak, hogy beengedett és megjegyeztem, hogy „egyszer majd magát is megmentheti”. Csak nézett, majd visszaszólt: „Igen? És hol volt fél évvel ezelőtt?” – nyilván nem tudtam, hogy mire gondol, azt válaszoltam: „Önnel volt akkor is, gondolkozzon el ezen!” Azután kimentem, eljöttem.

Az Úr dolgozik minden lékelben. Mi pedig legyünk eszközei a Szeretet kiáradásának! „Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. Ez a mennyből alászállott kenyér, aki ebből eszik, nem hal meg.”(Jn 6, 41, 50)

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban június 9-én 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom június 7-én lesz.

·         A június 7-i szentmise után Mihalovics Zsigmondról, a Szent Erzsébet Karitász Központ első igazgatójáról emlékezünk meg a 90 éves alapítás kapcsán. Helyszín: 1035 Budapest, Kórház u. 37. Terveink szerint, utólag is meg lehet hallgatni Csorba Gábor megemlékezését.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: