II. Karitász Információs Nap a Szent Erzsébet Karitász Központban

Központunk szervezésében, Márton Andrea szakmai irodavezető koordinálásával, az idei évben is megrendezésre került az információs nap karitászirodánk épületében a Szent József Házban. A járványügyi szabályok enyhítésével párhuzamosan meghirdetett alkalom nagyszámú érdeklődés mellett zajlott a Szent István Teremben.

Csorba Gábor állandó diakónus, igazgató köszöntője után Márton Andrea ismertette a karitász önkénteseknek a gyógyszertámogatás bevált rendszerét, és a nyári táboroztatás pályázati lehetőségeit, majd a Központ munkatársai mutatták be további, saját feladatkörükben ellátott segélyprojektek tapasztalatait, pályázati feltételeit.

Az országos Karitász lakhatást megőrző programjának kérvényezési folyamatáról Csillag Lajos tájékoztatott részletesen. Ehhez kapcsolódva Káposztás Gyöngyi a Karitász Központ saját költségvetéséből megvalósuló, és sokrétű krízistámogatásokról beszélt. A Dm-Karitász 10 éves együttműködéséből a bébipelenka igénylés folyamatát és a Katolikus Karitász élelmiszer kiosztási koordinációját Szabó Csaba mutatta be. Csaba ismertette a Szent Erzsébet Karitász Központ által elkészített fotózási protokollt is. A témák között különösen nagy hangsúlyt kapott a kérelmi nyomtatványok pontos kitöltésének menete, és ezzel összhangban az adatvédelmi nyilatkozatok törvény által előírt szükségessége.

Molnár Noémi karitász csoportvezető és Kovács Gergely a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel megvalósuló jó gyakorlatot mutatták be: az ALDI-Hofher áruház és a Szent Erzsébet Karitász mindennapos élelmiszermentésének példaértékű tapasztalatait. A visszajelzések mutatják, hogy ez a kezdeményezés más karitászcsoportok érdeklődését is felkeltette, de lehetőség volt egyéb kapcsolódó kérdések megbeszélésére is.

Az információs nap után a már hagyományos, és minden hónap első hétfőjén bemutatott karitász szentmisét Feldhoffer Antal atya a Szent Erzsébet Karitász Központ Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központjának lelki vezetője tartotta Écsy Gábor országos karitászigazgató atya koncelebrálásával, Csorba Gábor állandó diakónus, igazgató liturgikus részvételével. A jubiláló Káposztás Gyöngyi munkatársért is felajánlott szentmise az óbudai Szent József kápolnában zajlott.

Karitász szentmisénk végén Csorba Gábor igazgató és Márton Andrea szakmai irodavezető 25 éves áldozatos munkájáért kedves szavakkal méltatták Káposztás Gyöngyit. A Karitász vezetősége mellett munkatársak, önkéntes régió-, és csoportvezetők, és családja is köszöntötték. 

A nap zárásaként Csorba Gábor karitászigazgató tartott előadást Mihalovics Zsigmond atya kihívásokkal teli életéről, aki 90 évvel ezelőtt alapította a Szent Erzsébet Karitász Központot. Homokbögödétől (1889. október 20.) Chicago-ig (1959. augusztus 28.) rendkívül sok megpróbáltatás és kihívás kísérte Zsigmond atya életét. A Tanácsköztársaság alatt került első szolgálati helyére Herminamezőre, ahol a munkások, illetve az ifjúság körében példaadó munkát végzett, de a rászorulókért munkálkodott a Budapesti Karitász érseki biztosaként és az Actio Chatolica országos igazgatójaként is. Részt vett az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus előkészítésében és megrendezésében. A II. világháború után hősiesen küzdött a katolikus szervezetek és iskolák megmaradásáért, majd Ft. Mindszenty József bíboros utasítására hagyta el az országot, így elkerülve a börtönt. Sokat tett az emigráns magyarok megmaradásáért Rómában, majd Chicagoban, ahol 1959-ben elhunyt. 

Napunk az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus Himnuszának közös eléneklésével zárult. A június 7-i programon közel 30 karitász munkatárs vett részt az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye területén tevékenykedő karitászcsoportokból.  

Fotók: Víg Rita Mária

Categories: