0 Comments

129. Szent István ideje és a mi korszakunk

„Istenünk, te Szent István királyt itt a földön országunk koronájával ékesítetted, és szentjeid közé emelted. Add, kérünk, hogy aki a keresztény hit terjesztője volt hazánkban, legyen Egyházad védelmezője a mennyben.” (az ünnepi szentmise kollekta könyörgése)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

            Nehéz a történelmi korszakokat összehasonlítani, hogy melyik volt nehezebb, veszélyesebb hazánk létére nézve, de azért azt állíthatjuk, hogy effektív háborút nem szenvedtünk két emberöltő óta, nem úgy mint ahogy Szent István korában történt.

A harc azonban a földön mindvégig megmarad, az Igazság és a Szeretet győzelméért minden korban meg kell küzdeni. Annak ellenére, hogy biztosak lehetünk Krisztusnak, az Igazságnak és a Szeretetnek a végső győzelmében és abban, hogy mindazok győznek Vele, akik Vele vannak, Vele harcolnak, tanúságot tesznek Róla. Kitartani mégis nehéz. Nem csak, hogy nehéz, hanem emberileg lehetetlen küldetés.

Lehetetlen emberi eszközökkel győznünk, mert a harc emberfeletti, valójában kozmikus. Erről ír a többek között a Jelenések könyve is: „Harc támadt az égben: Mihály és angyalai harcoltak a sárkánnyal. A sárkány és angyalai harcoltak, de nem diadalmaskodtak, sem helyük nem volt többé az égben. Ekkor letaszították a nagy sárkányt, az őskígyót, akit ördögnek és sátánnak hívnak, aki elcsábítja az egész világot. Letaszították a földre, és vele együtt angyalait is letaszították.” (Jel 12, 7-9)

Szent István király példája nem csak a halálig tartó hűségnek, hanem a halálon túlra mutató gondoskodásnak is. Miután emberileg minden biztosítékát elveszített Szent Imre herceg halálával, nem adta fel a küzdelmet, hanem a Szűzanyára bízta hazánk sorsát. Nagyboldogasszony lett hazánk oltalmazója, pátrónája, nagyasszonya. A legjobb megoldást választotta, mely bizosítéka lett annak, hogy Magyarország, Mária országa minden történelmi korszakot átvészeljen, megmaradjon és részese legyen a teljes győzelemben. Tegnap is megtörtént ez a felajánlás Bíboros atyával és a magyar püspökökkel, a papsággal és a velünk, hívekkel együtt.

Mi pedig, minden korok magyarjai, keresztényei annak az örök dicsőségnek vagyunk már most a várományosai, sőt részben birtokosai (ha le nem térünk az Útról), amiben a Szűzanyának, Szent István királynak, minden magyar és egyetemes szentnek része van. A mottóban az Egyház könyörgése éppen erről tesz tanúságot, kiegészítve azzal, hogy a szentek közössége lehetőséget ad számunkra, hogy a földi harcban a természetfeletti eszközökkel is éljünk. Szent István ugyanis szüntelenül védelmezi hazánkat és Egyházunkat a Szűzanyával, a magyar szentekkel és Őrangyalunkkal együtt.

Ez már elég nagy égi segítség. Adjon erőt számunkra ez az ünnep és a hit abban, hogy célba érünk és részünk lesz az örök dicsőségben! Ha hisszük, meglesz, ha nem hisszük, nem lesz meg. Mi a karitászban tegyünk meg mindent, amire az Úr és az Egyház ebben a szolgálatban hívott! Tegyünk továbbra tanúságot nagy lendülettel, hűségben Isten szeretetéről a rászorulók, szegények szolgálatában Szent István hitével és lelki erjevével!

Hirdetések:

·         Szeretettel hívunk és várunk minden kedves karitász csoportokhoz kapcsolódó munkatársat, állandó és alkalmi segítőt és családját a II. Főegyházmegyei Karitász Családi Ünnepre.

Időszakasz: 2021. augusztus 28. szombat 9.00 – 16.00 óra között.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részletes programot a karitász csoportok a vezetőkön keresztül megkapták, de aki kéri, annak külön megküldjük.

Regisztrálni aug. 24. keddig lehet e-mailen szenterzsebet@karitaszkozpont.hu vagy telefonon Márton Andrea szakmai irodavezetőnél (06-30-776-9841).

Budapestről is várjuk a családi napra jelentkezőket, maximum 60 fő-ig, a regisztráció sorrendjében. Budapestről jelentkezőknek közös indulás 8 órakor pl. a Budapest, VII. kerületi Rózsák terei parkolóból. Az utazást egyénileg is, autókkal is meg lehet szervezni. Visszaindulás a közös busszal 16.00 órakor Bajótról.

·         Aki a NEK-en (Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus) a karitász a 3 nagy programon (nyitó- és záró szentmise a Hősök terén és a Kossuth téri szombati szentmise és gyertás körmenet) egységesen tud megjelenni. Aki szeretne a karitászunkkal együtt lenni ezeken az eseményken, figyelje az erre vonatkozó részletes tájékoztatót, amit megküldtünk a karitász csoportoknak a vezetőkön, régióvezetőkön keresztül.

·         Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki tegnap részt vett velünk személyesen a Szent István ünnepen a Bazilikánál! Nagyon jó volt együtt ünnepelni, imádkozni, képviselni az Egyház szeretetszolgálatát! Nagy számban, egységes ruhában, voltunk, markánsan, méltón jelentünk.meg.

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban szeptember 1-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom szeptember 13-án lesz, a NEK után (ezért kivételesen a 2. hétfőn).

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük