135. Vigasztal, hogy vigasztaljunk

„Ő megvigasztal minket minden szomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassuk azokat, akik szomorúak, azt a vigasztalást nyújtva nekik, amelyet ő nyújt nekünk” (2Kor 1,4)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Szent Pál apostol a Szentlélekre utal, Aki isteni személyként, isteni erővel tud minket megvigasztalni, ha szükségünk van rá. De ki az, akinek ne lenne szüksége arra, hogy vigaszt kapjon. Szinte állandóan, akár többször is szükségünk van bátorításra, együttérzésre, megértésre, környezetünk, szeretteink, barátaink pozitív visszajelzéseire.

Ez a szükség, túl a gyengeségen, túl azon, hogy valóban gyarló, esendő emberek vagyunk, megvilágítja és kiemeli emberi voltunk lényegét. Az emberi én, csak a te és ti, mint személyek vonatkozásában értelmezhető. Az emberi énünknek csak a másik személlyel való kapcsolatban van jelentősége. A Szentháromságos Egyisten is közösség és éppen az Ő saját képmásai vagyunk, így alkotott meg minket. Éppen azért így, hogy egymás iránti érzékenységünkkel, fogékonyságunkkal fordulva egymás felé, építsük a kapcsolatainkat és közös erővel, együttműködéssel alakítsuk mindig szebbé, teljesebbé környezetünket, életünket. Éppen az emberi közösség az, mely Isten akaratát meg tudja valósítani, hiszen maga az Isten is közösség és Isten országa, a mennyország is az. Isten akarata a szeretet növekedése és győzelme.

Isten szándéka, hogy a világ fenntartó művébe bekapcsoljon minket, hogy növekedjék és erősödjék az az erő, ami a világot összetartja, célba viszi, kibontakoztatja, beteljesíti. Isten célja Önmaga, a Szeretet, mivel Ő maga az. Annyira szerette és szereti saját képmását, hogy be akarja vonni az embert a saját belső életébe, a szeretet titkába, azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, ahogy Szent Fia mondta az utolsó vacsorán, búcsúbeszédében: „Ha aztán elmegyek, és helyet készítek nektek, újra eljövök, és magammal viszlek benneteket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok.” (Jn 14,3)

Maga a Szeretet akar minket, maga a Szeretet akarja, hogy vele legyünk a szeretetben, teljesen és örökké. Ezt jelenti az Élet, ez az az éltes élet, amire legbelül mindannyian vágyunk. Ebben nem akadályozza meg Őt az, hogy mi nem vagyunk tiszták, nem vagyunk hibátlanok, hanem esendők, bűnösök, hiszen nem tudunk osztatlan szívvel, teljes és örök elköteleződéssel szeretetben élni, sem Vele, sem egymással. Tudja, hogy szükségünk van erőre, méghozzá isteni erőre, ami felül tudja múlni a kísértést, gyarló természetünket.

Szent Fia éppen azért lett emberré, hogy elvégezze helyettünk az igazság áldozatát, a kiengesztelődést Vele, legyőzze a bűnt, megnyissa országát és elvezessen minket oda. De nekünk még ez sem lenne elég, ezért elküldte Szentlelkét ajándékaival, vigasztaló erejével, tüzes lelkével, hogy tápláljon minket az úton és erőt, bátorságot adjon nekünk arra, hogy másokat is magunkkal vigyünk. Másokat is fordítsuk a jó, az egyetlen útra, amely a boldogságba, az örok életbe vezet, az egyetlen Útra, aki maga az Úr.

Karitász jelvényünkben megjelenik a kereszt, mint Krisztus jelképe, a szeretetből fakadó áldozat fája és megjelenik a Szentlélek tüze is. Nem csak nekünk karitászosoknak, hanem minden hívőnek, jóakaratú embernek feladata és öröme, ha ebbe a másokat vigasztaló, bátorító munkába becsatlakozzon. Nekünk különösen feladatunk, hogy szavainkkal, mosolyunkkal, odafigyelő magatartásunkkal, tetteinkkel, az adományok közvetítésével, személyes szolgálatunkkal örömet, boldogságot adjunk, reményt és jövőt.

Ezzel tesszük a legtöbbet, mert ez aktiválja a felénk forduló, a tőlünk segítséget kérő, segítséget váró testvéreinket, felebarátainkat arra, hogy ők is bátorságot nyerjenek, merjék befogadni az Igazságot, a Szentlélek ajándékait. Ezzel ki tud bennük is bontokozni az Isten iránti bizalom, a hit, és a remény, melyekkel már ők is benne tudnak élni a Szeretetben, Istenben.

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban október 13-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom november 8-án lesz. (mivel november 1. főünnep és hétfő, így azt kérjük, hogy minkebki a saját templomába, közösségébe menjen ünnepelni).

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: