138. A látás szintjei

„Bartimeus, a vak koldushoz így szólt Jézus: »Mit akarsz, mit cselekedjem veled?« Az így felelt: »Uram! Hogy lássak! (vö. Lk 18,41)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Ahogy korábban már többször, több fórumon is hírt adtunk róla, hogy szoros együttműködésben állunk a Reménykörrel, akik látás-, hallás-, mozgássérültek és szellemi akadályozottsággal élőknek kínálják az egyház közösségét, a szeretetközösséget Krisztusban. http://remenykor.hu/ Megtiszteletetés számunkra, hogy a karitász tevékenységünk kiterjedt feléjük, a velük való összefogással, szélesebbre nyílt a segtségnyújtás ajtaja. Neruda Károly atyával, Nagy Sándor atyával és Laurinyecz Mihály atyával, valamint a Reménykör civil vezetőségével hamarosan képzést indítunk, hogy minél jobban megismerjük egymást, megértsük nehézségeiket, jobban tudjunk segíteni, jelen lenni, közösségbe hívni az érintett testvéreinket, hogy hitük, reményük nekik is és nekünk is erősödjék.

Bartimeus, a vak koldus mindnyájunkat megjeleníti, ugyanis a látásnak több szintje van, ami közül csak az egyik a fizika látás, amit természetesnek tartunk (ezt is Istentől kaptuk). Bartimeus ugyan nem látott fizikilag, de hitével és reményével meglátta Jézusban az Orvost, a Messiást, az Üdvözítőt. Tanulhatunk tehát Bartimeustól, tanulhatunk a Reménykör tagjaitól, az akadályoztatással élőktől, akik lehet, hogy a látás egy területét ugyan nem tudhatják magukénak, de sokszor hitbeli látásuk a természetfeletti világra, a láthatatlanra, éppen a nehézségek miatti Isetenhez fordulás okán jobb, mint a miénk, akik egészségesek mondhatjuk magunkat.

Nem történhet semmi anélkül, hogy a Jó Isten ne tudná, hogy ne akarná, vagy ne engedné meg. Megengedi a bajt, a betegséget, a halált, a háborút, a rosszat, a gonosz lélek működését, de mindezeket csak azért, hogy legyőzhessük őket méghozzá az örök élet perspektívájában. A földi élet, a világ elmúlik, de a lelkünk örök, és mivel az örök idő végtelenszer hosszabb, mint a véges, ezért a boldogságunk, legfőbb javunk érdekében erre kell koncentrálnunk, ezt kell célba vennünk. Ezt az irányultságot nevezzük reménynek, hitnek, bizalomnak az Isten gondviselő szeretetében. Ez a látás másik, magasabb szintje. Ha a hit szemével, a remény látásmódjával közelítjük meg életünk történéseit, akkor vagyunk bölcsek. Azért nevezi az egyház isteni erénynek a hitet és a reményt, mert abból nő ki a harmadik, a Szeretet, aki maga az Isten!

Hitünk megélése karitásztevékenységünkben akkor gyümölcsöző, akkor éri el a célját, ha feltüzeli a minden emberben meglevő, olykor elhalványult parazsat, ami által reményt kap, hite erősödik, bizalom éled benne, jövőt kap. Az adományok, segélyek, szolgálatok kifejezik és hordozzák Isten szeretét, azt tanúsítják, hogy Isten szereti az embert, hogy gondoskodik róla, legfőbb javát akarja. Isten egyúttal várja is a viszontszeretetet, de nem maga miatt, hanem miattunk, hogy adhassunk szeretet is. A szeretet ugyanis akkor él, ha kapjuk is és adjuk egyszerre. Így lehetünk egyensúlyban. A hit látása tehát több, mint a fizikai látás.

Ehhez csatlakozik még a gondolkodásunkból fakadó szellemi látás, a földi összefüggések, a tudományos, a történelmi folyamatok okos megítéséle, ami szintén segít minket hitünk megélésében, reményünk megtartásában, növelésében. Az október 23-i ünnepnap közösségi megélése, az egység, az összefogás megtapasztalása hitet és reményt adott azoknak, akik ebben részt vettek akár a helyszínen, akár lélekben. Az eucharisztikus kongresszus hetének szombati napján, az egység közösségi menete az Oltáriszetséggel, gyertyás kísérettel, és a tegnapi Békemenet nemzeti összefogásával párhuzamban áll, egymást erősíti. Isten, haza, család – ezen hármas életpillér egymást erősítve, egymással karöltve biztosítja számunkra a földi és a mennyei boldogságot.

Hirdetések:

·         November 6-án, szombaton 9 – 15 óra között tartjuk az idei Szent Erzsébet ünnephez kapcsolódó Karitász Lelki Napunkat a Szent József Házban (1035 Budapest, Kórház utca 37.). A lelki nap vezetője főtisztelendő Andrásfay János SDB atya, szalézi tartományfőnök. szentmise, több elmélkedés, közös ebéd és imádság is lesz, és lesz lehetőség egyéni beszélgetésekre is. Jelentkezni arégióvezetőktőlkapott linken lehet. Kérdés, kérés esetén a központukat lehet hívni ezen a számon munkanapokon 9-15 óra között: +36-1-351-1977, illetve e-mailen is lehet érdeklődni: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban október 27-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom november 8-án lesz. (mivel november 1. főünnep és hétfő, így azt kérjük, hogy minkebki a saját templomába, közösségébe menjen ünnepelni).

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: