161. Az engedelmesség a szeretet kifejezése

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Az Úr, lemondva isteni jogáról, megalázva önmagát, leszállva a Mennyből, valóságos emberré születve teljesen átadta magát a Mennyei Atya szándékának, akaratának. Azonosította az Ő akaratát a sajátjával. Önként, szeretetből készen állt az áldozatra, kiüresítette Önmagát és végig vitte az Atya megváltó művét. Vállalta értünk a legnagyobb szenvedést, azonosult a bűnnel úgy, hogy bűntelen volt. A bűnnel való azonosulás pedig azonos az Isten nélküli állapottal, ami a pokol maga.

Ezzel az azonosulással nyitotta meg a pokol kapuját, hogy térben és időben mindenkit üdvözítsen, aki üdvözülni akar. A jeruzsálemi templom függönyének, homlokfalának a kettéhasadása a mennyország kapujának megnyitását jelezte, az Úr kitárt karja pedig Isten mindenkit magához ölelő szeretetét mutatta. Akkor nyilvánult meg legjobban Isten szeretete, amikor az Úr meghalt értünk. A kereszt alakja nem csak a kivégzőeszközt jelzi, hanem vízszintesen Isten ölelő karjait, függőlegesen pedig a menny megnyitását, az emberiség megmentését a kárhozattól. Csodálatos kép, csodálatos engedelmesség!

Fel sem fogható emberi ésszel Isten szeretete irántunk, de mégis szívünkbe fogadhatjuk Őt magát. Akkor szeretünk jól, akkor válik igazzá a mi viszontszeretetünk, a hálánk, amikor mi is megtesszük Isten akaratát. Isten akarata pedig az, hogy megismerjük Őt, az Igazságot és hogy soha ne szakadjunk el Tőle, vagyis itt a földön boldogok legyünk, odaát pedig üdvözüljünk. Isten látja, tudja azt, hogy mi mivé, kivé lehetünk, mi pedig akkor leszünk boldogok, ha felismerjük ezt és végig megyünk az Isten által nekünk elképzelt életúton. Jézus is ezen az úton jár előttünk, mindenki előtt egyesével.

Kövessük Őt, mert ez az engedelmesség útja! Úgy követjük, hogy utánozzuk az Urat, azt tesszük, amit Ő tenne a mi helyünkben. Teljesítjük ígéreteinket, vállalásainkat, állapotbeli kötelezettségeinket, a tízparancsolatot, az egyház öt parancsát, vesszük a szentségeket és szentségben és igazságban élünk. Szeretteink, családtagjaink, testvéreink, embertársaink legfőbb javát, a boldogságukat, üdvösségüket munkájuk, szolgáljuk. Mindezt pedig úgy, ahogy az Úr tette, határozottan, de szelíden, gyengéden, végtelen türelemmel. Ahogy a karitászban is szoktuk.

Álljunk bátran a krisztusi sziklán, húsvét kegyelmeivel megerősödve és járjuk tovább a krisztusi utat örömmel, ami ugyan áldozatokkal terhes, de ez a teher gyönyörűséges és Jézussal mégis könnyű (vö. Mt 11,30). Nagypéntek után mindig húsvétvasárnap következik. Krisztus valóban feltámadt! Alleluja!

Ma kezdődik az IRGALMASSÁG KILENCED, imádkozzuk és nyerjük el a teljes búcsú kincsét! Irgalmasság rózsafüzér, előtte a napi könyörgéssel. http://oratio.hu/kilenced2.php https://regi.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=36

Categories: