36. Karitász Egyperces

Július 2-án ünnepeljük a Vizitációt, Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Ehhez kapcsolódik az aratás kezdetének megünneplése, amely emlékeztet arra is, hogy lesz Aratás, beérik a termés, aminek magvát Isten ültette, mi öntözzük és ápoljuk.

Mindenható, örök Isten, a te sugallatodra indult útnak a Boldogságos Szűz Mária, hogy szent Fiadat méhében hordozva, Erzsébetet meglátogassa. Add, hogy a Szentlélek indításait hűségesen kövessük, és Máriával együtt mindig magasztaljunk téged! (az Egyház könyörgése Sarlós Boldogasszony ünnepén)”

36. Magnificat évfordulóján

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Egyszer beérik Isten és ember közös műve, és Isten barátai, munkatársai örülnek majd Vele együtt a maradandó gyümölcsöknek! Hálásak lehetünk, hogy Ő meghívott minket erre a feladatra.

Ezen a napon hangzott fel először a Magnificat, Mária hálaéneke. Ahogy Égi Édesanyánk magasztalta az Urat, ahogy Erzsébet méhében felujjongott a magzat Keresztelő János, ahogy betöltötte őket a Szentlélek, úgy tölt be minket is, akik az Úrnak és az Ő Egyházának szenteljük önmagunkat, életünket.

Mi mással tudnánk kifejezni legjobban viszontszeretetünket, mint azzal, hogy – amint Szűz Mária tette – úgy mi is a Szentlélek indításait hűségesen követve végezzük állapotbeli kötelességeinket, vállalt szolgálatainkat akár a karitászban, akár családunkban, bárhol, ahol vagyunk?

Csak a hála az, ami előre viszi általunk a világ folyását a Jó irányba. A hála, ami mentes az érdektől, önzéstől, ami nem más, mint az Isten iránti tiszta szeretet megnyilvánulása. A hála megmutatkozhat a gondolatainkban, a szavainkban és a cselekedeteinkben. Tevékeny, nem passzív, hanem dinamikus. Hálánk mértéke, egyben hitünk mértéke is.

Egy újabb ellenőrzőpont életünkben az, hogy mennyire vagyunk hálásak Istennek azért hogy az Övé vagyunk, hogy élünk és van lehetőségünk önmagunkat szolgálatába állítani. Mi a nagyobb bennünk? Az elvárás Isten felé, vagy a szeretet Isten iránt? Mi dominál bennünk? Az, hogy szeretteink, szüleink, testvéreink, felebarátaink, az Anyaszentegyházunk felé elvárásokat támasztunk, vagy az hogy mi szolgálhassunk nekik? Az, hogy szolgálhassunk a legfőbb Jóért, az üdvösségükért, a közösségért Istennel és az Egyházzal?

Imádkozzuk a Magnificatot gyakran! Nagyon jó és üdvös szokás az Egyházban, hogy Szűz Márai hálaénekét mindennap az Esti dicséret zsoltáraival együtt énekeljük. Jó ez, mert egyrészt az Úr megtestesülésére való gyakori emlékezés áhítatra gyullasztja a hívek lelkét, másrészt pedig az Istenanya gyakran felidézett példája megszilárdítja a lelkeket az erényekben. És a legjobb helyen, éppen az Esti dicséretben történik ez, hiszen a napközben elfáradt és különböző gondokba merült lelkünk a nyugalom idejének beköszöntésével összeszedettebben tudja átadni magát az Istennel való egyesülésnek. (Tiszteletreméltó Szent Béda, Anglia VIII. szd.)

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitászigazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: