54. Karitász egyperces

Mennyi mindent tanulhatunk egymástól, akár a gyermekeinktől! Elsősorban a teljes önátadást, a teljes bizalmat, a tántoríthatatlan hitet, a szeretet győzelmében való rendíthetetlen bizonyosságot…

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Csendes, békés őszi vasárnap délután az édesapa éppen diavetítéshez készül. Előkerülnek a klasszikus diafilm szalagok a kicsiny műanyag hengerekből, a megbarnult óillatú kartondobozokból. Hófehérke, Hamupipőke, Holle anyó, Misi mókus stb. – amiken mi magunk is felnőttünk.

Szép izgalmas estének ígérkezik, a gyerekek szétszedik a hengereket, kihúzzák a szalagokat, megnézik szabad szemmel és persze összekeverik a filmeket. Édesapa közben a filmbefűzéssel bajlódik, mert akadozik a befűzés, szakad a szalag, s a végén richtig fordítva sikerül csak betenni, ezért kezdődik a filmbefűzési feladat elölről. A gyerekek már izgatottak, a papa ideges lesz és fohászokat kezd mondani, az égiek segítségét kéri, hogy sikerüljön végre ez az egyszerű művelet és végre induljon már el a diafilm vetítés. A gyerekek kérdezik, hogy mikor kezdődik már az előadás, és odahajolva nézik, hogy sikerül-e már végre megküzdeni a befűzéssel.

Az alig ötéves kisfiú ekkor odasúgja az apjának: a Szűzanyát kérjed! A papa megrendül ezen a szelíd bíztatáson, elérzékenyül, szinte könny szöki a szemébe és kettőzött erővel fog neki újra. Nehogy a gyermek csalódjon, még jobban koncentrálva, még összeszedettebben, hogy tényleg sikerüljön. Végül elindulhat a mesedélután. Gyermekek és felnőttek boldogok, a Szűzanya segített, Isten megdicsőült újra ebben a jelentéktelennek tűnő jelenetben. Igen, ahogy az Úr is, úgy a Szűzanya is mindig segít.

Hát nem ilyen az egész életünk? Nem ilyen a karitász szolgálatunk? Akarjuk a jót, fáradozunk, áldozatot hozunk, segítségül hívjuk az Urat és a Szűzanyát a munkánkban. És ha még egy lelki lökést is kapunk egymástól, hitbeli megerősítést nyerünk, akkor igazán szárnyakat kapunk, mert a mi egyéni küzdelmünk csapatmunkává válik. Még nagyobb lesz a tét, még jobban koncentrálunk és még nagyobb lesz a siker, ami nem csak a miénk, hanem a közösség sikere is, az egység és a szeretet gyümölcse a földön és az égben egyszerre.

Mennyi mindent tanulhatunk egymástól, akár a gyermekeinktől! Elsősorban a teljes önátadást, a teljes bizalmat, a tántoríthatatlan hitet, a szeretet győzelmében való rendíthetetlen bizonyosságot. Mennyi erőt kapunk egymás hitéből! A szeretetközösség hitereje nem összeadódik, hanem megsokszorozódik. Isten országa közösség, a karitász közösség, a szeretet közösség.

Hirdetések:

·         Karitász Lelkiségi Hittan következő alkalma november 11-én hétfőn 16.30 órakor lesz a Szent Kinga Otthonban, Budapest, V. ker. Egyetem tér 5. I. em. (lift van), kapucsengő: 10.

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban november 13-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         A 3. és a korábbi karitász műsor a Mária Rádióban itt érhető el: https://hangtar.mariaradio.hu/Tevekeny_Szeretet

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitászigazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: