137. Jézusról elnevezett (Avilai) Szent Teréz szűz és egyháztanító

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Október 15-én ünnepeljük Avilai Nagy Szent Terézt, aki a XVI. században megreformálta a karmeliták rendjét, az egyháztörténelem meghatározó alakja volt. Egyszerre volt vidám és elmélyülő, tudott bővelkedni és tudott böjtölni, érzékeny volt a művészet és a tudomány iránt, egyszerre volt racionális és misztikus. Nyilván ezek a tulajdonságok elsősorban Isten kegyelmei, de az ő érdeme, hogy ezeket képes volt befogadni, az elültetett magot magában kisarjasztani, gyümölcsöt teremni, méghozzá maradandó gyümölcsöket.

Éppen ez a mi feladatunk, küldetésünk is: Isten kegyelmét aktiválni magunk és mások számára. Mert mit is ér a gyertya, ha nem ad fényt, mit is érne a tűz, ha nem melegítenénk vele. Mit ér a sok kegyelem, a tálentumok, amiket kapunk, ha nem élünk vele. Ha elássuk kincseinket, rossz sáfárok vagyunk, de ha kamatoztajuk, akkor elvégezzük küldetésünket, amire az Isten meghívott minket Jézusben a Szentlélek által.

Csak akkor van értelme az életünknek, ha a bennünk levő szeretetet aktiváljuk – merthogy Isten maga a Szeretet és semmi sem marad meg ebből a világból, csak a szeretet és annak művei. Ezt ismerte fel Nagy Szent Teréz is, lelke belső várkastélyában volt a kincs, ott találta meg Jézust – ott találta meg barátját, urát, Istenét. Teréz a lelki élet mestere, egyháztanító volt, mind a mai napig fennmaradt az írott műve A belső várkastély c. könyve, de méginkább fennmaradt a karmelitáknál és így az egyházban végbevitt megújító művének hatása. Ő ugyanis nem rejtette véka alá lámpását, lelke belsejéből aktiválta a Lélek ajándékait, a Szentlélek erejével élt, imádkozott, végezte szolgálatát.

Beleadta teljes önmagát tüzes lelkűen – és így megtermette a Lélek gyümölcseit és Isten kedvét találta benne. Minket is erre hív az Isten, hogy éljünk teljes szívvel, lélekkel. Merjük bátran felkutatni a bennünk levő, bennünk érő kegyelmeket – keressük Isten útját, Isten akaratát! Ahogy Avilia Teréz és a többi szent is megtalálta, mi is megfogjuk találni a kincset, hiszen nincsen messze. Bennünk van, a mi saját benső várkastélyunkban.

S ha megtaláltuk, akkor meg fogjuk érezni és tapasztalni, hogy ez olyan kincs, amiért, akiért érdemes mindenünket odaadni. Szent Pál így fogalmaz: „Krisztusért mindent elvetettem, sőt szemétnek tekintettem, csakhogy Krisztust elnyerhessem és hozzá tartozzam.” (Fil 3,8) Az Úr a példabeszédében pedig ezt mondja „Hasonló a mennyek országa a szántóföldbe rejtett kincshez. Egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet.” (Mt 13,44)

Igen, keressük boldogságunkat, ami nem más, mint a szeretet bennünk! És ha megtaláltuk, akkor a mi lelkünk is feltüzesedik. Akkor induljunk el és váltsuk valóra, váltsuk életre a bennünk való talántumokat. El fogunk fáradni? Igen. Nehéz az út a hegyre, a Sion hegyére? Igen. De nem egyedül megyünk. Az Úr mindig velünk lesz, hiszen Ő maga az Út. Ő maga a vezérünk, pásztorunk és barátunk. És ha így haladunk vele, nyílegyenesn, akkor a maradandó gyümölcsöket megteremjük magunk és mások számára is. Az Istenhez vezető élet ugyanis vonzó. Isten embere JEL ebben a világban, lámpás. Higgyük el, hogy tényleg mi vagyunk a világ világossága. A mi felelősségünk is, hogy mások megismerik-e és megszeretik-e Istent.

Kedves Karitászosok! Mi éppen ezt vállaltuk. Azt vállaltuk, hogy tanúságot teszünk Isten szeretetéről az emberek előtt a tevékeny szeretet eszközrendszerével. Azt vállaltuk, hogy odafordulunk minden nehéz helyzetben levő, szeretetre, anyagi szükségre, segítségre szoruló embertársunkhoz. Azt vállaltuk, hogy átöleljük Isten szeretetével a bajban levőket és elvezetjük Jézushoz. Megmutatjuk azt, hogy Isten mindenkit szeret és hív magához, hogy vele, a Szeretettel legyünk egyek és egymással testvérek, akiknek egy közös a Teremtője, a Mennyei Atyja! Csodálatos hivatás, csodálatos küldetés ez. Köszönöm, hogy együtt vihetjük jóvégre Isten akaratát a mi tálentumaink, a kapott kegyelmek segítségével.

Istenünk, te a Jézusról nevezett Szent Terézt Szentlelked által arra indítottad, hogy életművével a tökéletesség útját tanítsa az Egyházban. Add, hogy mennyei tanítása szüntelenül oktasson minket, és eltöltsön az igazi életszentség utáni vággyal. (Avilai Szent Teréz napi könyörgés)

Hirdetések:

·         Az Élelmiszerbank akcióján keresztül a november 19-21-i hétvégén több áruházban fogunk gyűjteni tartós élelmiszert a rászorulóknak ádventre, karácsonyra. Sok önkéntesre lesz szükség, hiszen péntek estétől vasárnap estéig 3-4 órás váltásban kell helytállnunk Budapesten, Táton és Esztergomban, több áruházban. Állandó és alkalmi önkéntesek jeléentkezését várjuk a központi a helyi plébániai karitász csoport vezetőnél, vagy e-mail címünkön. Több száz családon segítettünk ezzel az akcióval tavaly is.

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban október 27-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom november 8-án lesz. (mivel november 1. főünnep és hétfő, így azt kérjük, hogy minkebki a saját templomába, közösségébe menjen ünnepelni).

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: