144. Sarkalatos erények és a karitász 2.

„Mindenható, irgalmas Istenünk, segíts, hogy szent vágyakozással siessünk Fiad elé. Örök bölcsességeddel nevelj minket, hogy evilági elfoglaltságaink ne akadályozzanak találkozásunkban szent Fiaddal.” (Advent I1. vasárnapi kollekta könyörgés)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Okosan szeretni, okosan segíteni: a karitász munkában nélkülözhetetlen, hogy mögé lássunk a rászorulók, a hozzánk fördulók tényleges igényeinek. Mire van szükségük a boldogulásukhoz, boldogságukhoz? Sokszor a pillanatnyi anyagi szükséget említik, de nekünk túl kell látnunk ezen. Ha a pillanatnyi szükséget elégítjük ki részben vagy egészben, akkor mi lesz egy hónap, fél év múlva? Lesz-e előrehaladás? Miként tudjuk elindítani a belső motivációt, az önsegítést, azt, hogy ne csak várják a segítséget, hanem maguk is tegyenek hozzá. Nem részletezem, mert mindannyian ismerjük ezeket a helyzeteket, nap, mint nap találkozunk velük. Ezen kívül számos, más helyzetben is szükségünk van az okosság erényére, hiszen tudjuk a legfőbb célt: az emberek üdvösségének szolgálata, amihez a személy saját akarata és munkája is szükséges. Isten várja, szomjazza minden ember igenjét az Ő meghívására. Karitászmunkánk is csak akkor hasznos, ha ebben a döntésben van segítségére a hozzánk fordulóknak.

Igazságosság: ezt helyesen, az Úrnak tetsző módon megélni, talán még nehezebb. Abból induljunk ki mindig, hogy az Úr magáról mondta, hogy Ő az Út, az Igazság és az Élet (vö. Jn 14,6), tehát akkor járunk el igazságosan, ha úgy cselekszünk, ahogy az Úr tenné az adott helyzetben. „Aki nékem szolgál, engem kövessen, és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám.” (Jn 12,26) Tehát kövessük, mintázzuk, utánozzuk Őt! Legyünk alázatosak, szelídek, de határozottak! Képviseljük bátran az igazságot, de az irgalmassággal együtt! Ha csak igazságosak lennénk, akkor sokszor nem tudnánk segíteni, mert a matematika kegyetlen szigora alapján kellene mérlegelnünk. Az igazságosság rideg lenne, ha nem párosulna az irgalmassággal, ami nem eltörli, hanem felülmúlja az igazságot. Isten egyszerre igazságos és irgalmas, ezért mi is törekedjünk erre, mint az Ő képmásai. Isten a Szeretet, ezért a szeretet = igazság + irgalom. Ez a szeretet képlete, és legyen ez a karitász képlete is, hiszen a karitász is a szeretet, Isten szeretete a tevékenységekben.

Mértékletesség: mi karitászosok, általában vehemensek, temperementumosak, tüzes lelkűek vagyunk, és Szent Pál szavai még bátrítanak is minket: „legyetek tüzes lelkűek, az Úrnak szolgáltok.” (Róm 12,11) Ott van a kísértés azonban, hogy a tüzes lélek indulatosságba, türelmetlenségbe visz. Ebben a kísértésben szükségünk van a mértékletesség erényének megélésére, a türelemre, az egymás iránti megértésre, egymás elfogadására, egymás szeretettel való elviselésére – mindezeket a közös cél elérésére, küldetésünk maradéktalan teljesítése érdekében. A mértékletességhez tudatosságra, racionalitásra van szükség, ami csak akkor lehet stabil, ha a hit szikláján, a krisztusi szegletkövön áll. A karitász szolgálat hitelessége tehát a hitünk megélésén múlik, amiben a fegyelmezett mértékletesség az egyik legfontosabb alapkő.

Lelki erő: a lelki erősség a Szentlélek ajándéka, amit a bérmálásban megkapunk, de emberségünk, Isten képmására való teremtettségünk miatt mindenkiben jelen van, hiszen Isten bennünk élő lelke tesz minket emberré. Mégis külön erény ezt az erőt magunkban aktivizálni, hogy ez a kegyelem is, mint ahogy a Szentlélek többi ajándéka is hatékony legyen. Emlékezzünk csak, hányszor volt szükségünk erős lélekre karitász munkánk során. A Szentlélek ereje kellett, amikor megoldhatatlan élethelyzetekkel , szomorúsággal, nyomorral, tragédiákkal találkoztunk, amikor akartunk, de úgy éreztük, hogy nem tudtunk segíteni. Akkor is, amikor kritizáltak minket, vádaskodtak, hogy nem segítettünk eleget, vagy lejárattak, megszóltak, megrágalmaztak – mindezeket azért, mert nem úgy segítettünk, ahogy elvárták volna. Lehetséges, hogy ezen az esetek egy részében valóban hibáztunk, vétkeztünk, nem jártunk el helyesen, igazságosan, türelmesen, okosan. Lehetséges, de mégis egy dolog biztos, hogy azért vállaltuk és vállaljuk a karitász szolgálatot, mert jót, s jól akarunk tenni. Istent szolgálni embertársainkon keresztül, Jézust keresni és meglátni a szegényekben, rászorulókban. Mindezt önzetlenül és tiszta szívvel. Ez a karitász lelkületünk jellemzője, és éppen ettől lesz hiteles, mert a szavainkon, tetteinken keresztül megmutatjuk az embereknek, hogy Isten szereti őket. A gyengeségeinkből erőt tudunk kovácsolni éppen a Lélek által, ahogy Szent Pál is írja: „amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős.” (2Kor 12,10)

Az ádventi időszak, a karitász munka hajrája. Segítsenek minket a sarkalatos erények, azok felszítása, hogy ebben az időszakban és az év egyéb részében is hitelesen és lelki örömben végezhessük szent szolgálatunkat! A Bölcsesség könyve így ír: „Ha valaki az igazságot kedveli, fáradozásának gyümölcsei az erények. Mert az igazságosság tanít a mértékletességre, okosságra és erősségre.” (Bölcs 8,7) Áldott szolgálatot kívánok minden karitászosnak!

Hirdetések:

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom december 6-án lesz.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: