148. Karizmák

„A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Sokfélék a csodajelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz.” (1 Kor 12,4)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

A Szentlélek ajándékaira mindannyiunknak szüksége van. A bölcsességértelemtudománylelki erősségjótanácsjámborságúrfélelem segítsége nélkül nem igazodnánk el életünk különböző helyzeteiben, a jó döntést, a jó lelkiismeretünk megmaradását nem tudnánk biztosítani. A Szentlélek minden szentségben működik a keresztségünktől kezdve, a bérmálásunkkor pedig teljessé válik azok kegyelmi hatása.

A szentségek és a Lélek munkájának hatékonysága azonban rajtunk múlik. Mennél jobban figyelünk lelkiismeretünk sugallataira, az egyház hitbeli és erkölcsi útmutatásaira, mennél inkább kérjük a Jó Istent, a Szűzanyát, őrangyalainkat, kedvenc vagy védőszentjeinket, hogy segítsenek, mennél több időt szánunk az imádságra, annál inkább tudjuk megismerni, megérteni és végrehajtani Isten akaratát. Az Ő akarata a mi üdvösségünk, minden ember üdvössége, a szabad akaratunkat tiszteletben tartva, de arra számítva. Akarja és számít a mi együttműködésünkre, segít és velünk van.

Ugyanígy a karitász munkánk is ennek az isteni akaratnak, vágynak a beteljesülésére irányul. Okosan, szelíden segítve, találékonyan, kreatívan keressük mi is, hogy mikor, miben és hogyan tudunk rendelkezésre állni a hozzánk fordulóknak, a nehézségekben szenvedőknek. Az Úr mindenki felé kinyúló segítő karját az egyház, annak a plébániai hálózat keretében, a karitász központ támogatásával a karitász csoportok jelenítik meg. Csak a mi egyházmegyénkben a több, mint 150 plébánián, több, mint 1000 fő regisztrált önkéntes és még több alkalmi segítő testvérünk vesz részt Isten művében, a diakóniában, a szeretetszolgálatban.

Ahogy a vizek felett lebegett a teremtéskor a Szentlélek, úgy az egyház felett és benne a karitász felett is lebeg és várja, hogy mi karitászosok kérjük ajándékait, hogy segíthessen nekünk a tanúságtételben. A karitászmunka egyben tanúságtétel is arról, hogy Isten szereti az embert, valamint hitelesíti az egyház természetfeletti küldetését, munkáját a világ felé, azok felé, akik nem ismerik az egyházat, nem tagjai az egyháznak. A világ ugyanis az egyházat annak humanitárius, karitatív tevékenységén keresztül látja és értékeli – ezért is fontos, hogy nagy türelemmel, hozzáértéssel, mosolyogva, kedvesen és sugárzó örömmel végezzük szolgálatunkat! Nem a látszat kedvéért, hanem a misszóért, evangelizációért.

Hány és hány eset, történet van, akár mindnyájunk emlékeiben, amikor láthatóvá vált karitász munkánk eredménye? Nem csak az anyagi javak növekedésében, de még inkább a lelkiekében. És ez a lényeg, mert ez mutat túl az anyagi, elmúló világ határaink. Ezek mutatják, hogy a feladatunk az, hogy az odaföntvalókat keressük (vö. Kol 3,1). Az adottságaink, tulajdonságaink, képességeink, karizmáink különbőzőek ugyan (lásd mottó), de a Szentlélek ugyanaz és ajándékait úgy adja mindannyiunknak személyre szabva, hogy annak a hatása a legjobb legyen számunkra és környezetünk számára.

A karizma olyan kegyelmi ajándék, amivel elsősorban másoknak szolgálhatunk, de ennek a gyümölcseit mi magunk is élvezzük, számunkra is boldogságot jelent és üdvös. Azzal, hogy mi katolikus keresztények vagyunk, már mindent megkaptunk, hiszen Isten gyermekei, az Egyház tagjai, a Mennyország örökösei vagyunk. Ezen felül amink van, amit kaptunk, arra szolgál, hogy másnak a lelki javait növeljük vele. Aki többet kap, attól többet is követelnek (vö. Lk 12,48), de aki többet kér, az többet is kap (vö. Mt 7,7). Ilyen a szeretet logikája, és boldogok lehetünk mi hívek, karitászosok, hogy ebben a logikai rendszerben bontakozhatunk ki, élhetünk a Jó Istentől kapott kegyelmekkel, karizmákkal.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: