149. Agnus Dei / Isten báránya

„Mindenható, örök Isten, te ebben a világban a gyöngéket választod ki arra, hogy megszégyenítsd az erőseket. Segíts kegyelmeddel, hogy mi, akik Szent Ágnes szűz és vértanú égi születésnapját ünnepeljük, példáját követve állhatatosak maradjunk a hitben..” (Szent Ágnes napi kollekta könyörgés)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Szent Ágnes szűz és vértanú emlékeztet minket arra, hogy a tiszta szív, a szemérmesség, a lelki finomság, a hit, a bizalom és végső soron az Isten iránti szeretet milyen erős. Legyőzi a világot, a gonoszságot, mert egyesül az emberi lélek az igazi Báránnyal, Isten Bárányával, aki elvette és a világ végéig elveszi a világ bűneit. Elveszi és nekünk is megbocsát, ha kérjük, ha tényleg akarjuk és ezen felül az Ő békéjét adja nekünk (vö. Jn 14,27).

Nem úgy adja, ahogy a világ, mert a világban csak legfeljebb egyensúlyt lehet elérni, ami nem stabil. Ismerjük magunkat, ismerjük az élethelyzeteket, a politikát – mind, legfeljebb csak az egyenúlyt találják meg. Miért? Mert csak azt keresik. Aki viszont igazi, stabil lelki békére vágyik, azt valóban akarja és azért kész áldozatot hozni, lemondani, úgy mint pl. Szent Ágnes, az meg is találja Krisztusban.

Mert hogy senki másban nincs végső, stabil békénk, nyugalmunk, boldogságunk és üdvösségünk, mint abban, Aki a mennyből szállt alá, Aki megtestesülve emberré lett, Aki az Atya iránti engedelmességével beteljesítette Isten akaratát, elment értünk a végsőkig, legyőzte a bűnt és a halált és megszerezte számunkra az üdvösséget. Nagy titok ez, megfejthetetlen, de mégis megtapasztalható, ha megajándékozzuk a bizalmunkkal az Urat.

Éppen abban áll a hitünk lényege, hogy Isten megelőző szeretetére IGEN-nel válaszolunk, viszonozzuk azt, megbízunk benne, elhisszük, hogy Ő az, Aki legbelső és végső vágyainkat be tudja tölteni. Ha igennel válaszolunk, nem csak szavunkkal, hanem tetteinkkel, életformánkkal is, akkor elvezet minket a boldogság útjára, ami Ő maga, elvezet az Igazság útjára, ami szintén Ő maga és elvisz az örök Életbe, ami szintén Ő maga. „S ha majd minden alá lesz neki vetve, maga a Fiú is aláveti magát annak, aki mindent alávetett neki, hogy Isten legyen minden mindenben.” (1 Kor 15,28)

Az Úr példája, Szent Ágnes és a többi szent példája éppen abban áll, hogy szabad akaratunkkal úgy élünk, hogy odaajándékozzuk annak, aki minket létre hívott, aki teremtett, aki gondoskodik rólunk. Így működik a szeretet a világban, önként és lemondások, áldozatok árán. Máshogy nem is működhet, mert a másik ember javát csak az áldozathozatal útján tudjuk a leginkább munkálni. Így működik a család, így működnek a testvéri szeretetközösségek és így kellene működjön az emberi társadalom is.

Karitász szolgálatunkkal mi is ezen munkálkodunk, amikor mások javát segítjük elő. Mindnyájan tudjuk, hogy ez sokszor mennyi fáradsággal, vesződséggel, áldozathozatallal, olykor konfliktusvállalással jár – de nem tudunk és nem is akarunk mást tenni, másnak lenni, mert karitászosok vagyunk. Az örök célt szem előtt tartva, a küzdő egyház tagjaként, eltelve a Szentlélekkel, az Úrral együtt járjuk a szeretet útját, mely az egyetlen út, ami a boldogságba vezet.

Ha Jézussal járunk, akkor bizonyosan győzünk is, ahogy Ő is győzött. Ha követjük Őt és a szenteket, akkor nem fogunk egykönnyen letérni a helyes útról, ha pedig mindezt közösségben, az egyház, a család, a karitász közösségében tesszük, akkor pedig megmaradunk a helyes úton és célba érünk egymással és mindazokkal, akik jó szívvel elfogadják szeretetünket, közösségünket, a lelki és fizikai adományokat, melyeket közvetítünk, mert ezek formálják a lelkeket. Az a végső célja a karitásztevékenységnek, hogy a lelkeket felemelje az Úrhoz, hogy mások is bízzanak Jézusban és higgyenek Istenben. „Boldogok, akit meghív asztalához Jézus, az Isten báránya.” (Szentmise kommunió része)

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: