152. Merítsünk erőt a tiszta forrásból!

„A fehér ruhába öltözött Úrnő ujjával a forrásra mutatott. Amikor pedig arra a helyre mentem, ott csak sárral kevert kis vizet találtam. Kezemmel semmit nem tudtam meríteni belőle, azért kaparni kezdtem, és végre kevés vizet bírtam meríteni a markommal. Háromszor kimertem, és a negyedik alkalommal már inni is tudtam belőle. Ezután megszűnt a látomás, és én hazamentem. (Soubirous Szent Mária Bernadett szűz leveléből)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Február 11. a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária emléknapja, a betegek világnapja. 1858. február 11. és július 16. között a franciaországi Lourdesban, a massabielle-i barlangnál a Szeplőtelen Szűz 18 alkalommal jelent meg Soubirous Bernadettnek. Ezt a szegényes, egyszerű körülmények között élő leányt használta fel a Szent Szűz arra, hogy a bűnösöket megtérésre szólítsa fel, és az egyházban új lendületet adjon az imádságnak, a keresztény szeretetnek, a betegek és a szegények szolgálatának. A Szűzanya kápolnát kért általa.

Lourdes az ikonikus templomával, mára a világ egyik leglátogatottabb zárándokhelye lett, sok tízezer gyógyulás történt az elmúlt 164 év során, ezek közül több, mint 7500 olyan eset volt, ami orvosilag megmagyarázhatatlan. És még sokkal több olyan gyógyulás történt és történik folyamatosan, ami nem a testi, a látható orvosi gyógyulás-kategóriába tartozik, hanem a lelki gyógyulás körébe. „A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit” – mondja az Úr (Jn 6,63). A lélek örök, a testi halálunk után is megmarad, a test peddig porrá lesz, de a feltámadásban romolhatatlan állapotban visszakapjuk Isten Lelke által. A testi betegség tehát csak időleges, a lelki azonban veszélyesebb, mert sorsdöntő, ugyanis az üdvösségünk a tét.

Isten titkai ugyan megfejthetetlenek, de azért megállapítható az összefüggés a forrás, a víz, az emberi munka, az erős szándék, törekvés, a hit és a tisztulás, gyógyulás, a szó szoros értelemben vett EGÉSZség között, ami nem csak a testi, hanem testi és lelki együttes egészséget, a teljességet jelenti. A 14 éves leányka az Úrnő szavára háromszor is nekilátott, kaparta a földet, amíg tiszta vizet talált. Hallgatott az Úrnő parancsára, fáradozott, először csak sarat talált, de tovább munkálkodott, majd a harmadik próbálkozása után beteljesítette a parancsot és beteljesült az ígéret, ivott a tiszta forrásvízből.

Későbbi sugallat hatására, ami egy szomszéd faluban élő asszonynak szólt – „Fuss a barlanghoz és meggyógyulsz” – még abban az évben, február 28-án megtörtént az első csodás gyógyulás. Ahogy az emberi élethez hozzá tartozik az áteredő és az egyéni bűnnel való megterheltség, a betegség, a szenvedés, a munka, a küzdelem, úgyanúgy a remény, a gyógyulás is. Hány és hány embert gyógyított meg az Úr Jézus maga és apostolai, tanítványai és azóta sok-sok hívő ember?! A gyógyulásokhoz hozzátartozott a beteg ember saját hite, bizalma, reménye és az ebből fakadó munkája, saját küzdelme, erőfeszítése. Évente 5 millió ember zarándokol Lourdesba és senki sem tér vissza üres szívvel. Valami mindenkivel történik ott, más ember lesz, akár meggyógyul fizikailag, orvosilag, akár nem.

Nekünk karitászosoknak is van küldetésünk a betegekhez. Ápolásban, segítésben, bevásárlásban, ügyintézésben, rendrakásban, beszélgetésben, sok-sok feladatunk van. Ez a küldetés ugyanúgy a lelki betegségben szenvedőkhöz is szól. A magányban, a kilátástalanságban, a depresszióban, sőt akár pszichés betegségben szenvedők számára is van lehetőség a gyógyulásra. Minden megoldás iránya és módja, maga az Úr. Ahhoz, hogy valaki a  karitász tagja legyen, nem kell egészségügyi szakembernek lennie (bár sokan vannak, ilyenek köztünk), többségében nem vagyunk orvosok, de van kapcsolatunk, ismeretségünk, van pl. egy Szenvedélybeteg-segítő Lelki Közpuntunk.

Az EGÉSZség nem csak a testre vonatkozik, hiszen az csak a fele az embernek, ráadásul az a fele, ami amúgyis elhal, éppen ezért a lélek egészsége fontosabb, mindennél fontosabb. Főleg a lelki gyógyításban van nekünk lehetőségünk, főleg ez a mi terepünk, mert szeretetből fakadó segítőkészségünkkel, kedvességünkkel, odafigyelő szolidaritásunkkal, mosolyunkkal, simogató kezünkkel, együtt imádkozásunkkal örömet, boldogságot élesztünk, ami a lélek gyógyulásához hatékonyan hozzájárul, mert abból a beteg, az idős, a magányos, a szenvedő ember számára belső erőket aktivál, hitet, remény ad, amiből az a szeretet származik, ami az Istentől való, Aki maga a gyógyulás, a boldogság és az üdvösség.

Ahogy Bernadett imádkozta a rózsafüzért az Úrnő előtt, ahogy a medjugorjei látnokok imádkozzák a rózsafűzért a Béke királynéjával együtt, ugyanígy mi is imádkozzuk a betegekkel őértük!

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: