Spanyol egyetemista jótevőink beszámolója

A háború kirobbanása óta folyamatosan tapasztaljuk jótevőink nagylelkű szeretetét, akik az első pillanatoktól támogatták segítő munkánkat adományaikkal, felajánlásaikkal, önkéntes munkájukkal. Még a Keleti pályaudvaron ismerkedtünk meg egy csapat Spanyolországból érkező Erasmus ösztöndíjas egyetemistával, akik gyűjtésbe kezdtek, és azóta több alkalommal is jelentős adománnyal támogatták meg a pályaudvaron, majd a BOK csarnokban végzett munkánkat, valamint Kárpátaljára induló segélyszállítmányainkat. Alább egyikük beszámolóját adjuk közre, hálával nekik, és névtelenül adakozó honfitársaiknak is.

2022. március 4-én egy baráti társasággal Bécsbe utaztunk Budapestről, hogy ott eltöltsünk egy hétvégét, és megismerjük a várost, egy tipikus Erasmus kirándulás volt. Ukrajnában ekkor már dúlt a háborús konfliktus, és emberek ezrei indultak el a szomszédos országokba, de mi ezt csak hírekből tudtuk. Amikor azonban visszaérkeztünk a budapesti pályaudvarra, az zsúfolásig tele volt, nagy zaj, szomorú arcok, idegesség és kétségbeesés volt tapasztalható. Voltak már önkéntesek is, akik vizet és csokit osztottak a kicsiknek. A szívünk megszakadt.

Bécsben együtt mentünk szentmisére, és emlékszem, hogy imádkoztam a menekültekért, és kértem Istentől, hogy adjon erőt, hogy tudjunk segíteni. Még aznap diáktársammal, Martával családi kezdeményezést indítottunk Pamplonában (Spanyolország). Írtam egy üzenetet néhány WhatsApp csoportba (főleg családtagok és barátok részére) azzal az ötlettel, hogy pénzt gyűjtsünk, amiből bevásárolnánk, és az adományokat elvinnénk a pályaudvarok melletti segélypontoba.

Még aznap akkora összegű adományt utaltak nekünk, hogy a banknak gyanús lett a pénzmozgás, és zárolta a folyószámlát. Nagyon meghatódtunk és nagy hálát éreztünk. Néhány héttel később a szintén Erasmuson részt vevő valenciai barátaink is pénzt kaptak saját ismerettségi köreikből.

Így munkához láthattunk. Felvettük a kapcsolatot a Szent Erzsébet Karitász Központ menekülteket Segítő csapatával, és a mai napig összesen kb. 3.000.000 ft értékben vásároltunk adományokat, és tervezünk további bevásárlásokat is. Innen is köszönetet mondunk minden spanyolországi adományozónak, akik ezt lehetővé tették, nagyon nagylelkűnek bizonyultak. Büszkeség volt számunkra ennyi kedvességet látni. Ezúton is köszönjük a Karitász munkáját és fáradozását, hogy segítettek az adomány útját megszervezni.

Elisa Nagore

Categories: