Hittanos tábor Újpalotán – karitász támogatással

Újpalota Budapestnek az a városrésze, ahova szocialista lakótelepet terveztek a 70-es években, természetesen templom nélkül. A város különböző kerületeiből ide költöző (illetve sokszor költöztetett) katolikus hívek a nehezen megközelíthető Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébániához tartoztak, de főleg a könnyebben elérhető zuglói Szent Antal templomba jártak. Mindig vágytak egy saját templomra, amely építése a rendszerváltásig szóba sem jöhetett. Először 1994-ben merült fel egy templom építésének gondolata Újpalota főterén. A lakosság egy része azonban aláírásokat gyűjtött – sikeresen – az építés megakadályozására. Hosszú idő és tárgyalások után, 2006. december 20-án Dr. Erdő Péter bíboros atya elhelyezte a templom – II. János Pál pápa által 1996-ban megáldott – alapkövét a lakótelep mértani közepén, a templom építésére rendelkezésre bocsátott területen. A felszentelésre 2008. december 28-án került sor, Boldog Salkaházi Sára és Urunk Színeváltozása tiszteletére.

A templomban a plébánosi feladatokat a kezdetektől fogva Repcsik Gyula plébános atya látja el. Gyula atya mindig központi kérdésnek tartotta a gyermekekkel való foglalkozást. Már a templom felszentelését követő nyáron, 2009-ben hitoktatók bevonásával megszervezte a templomba járó gyermekek és társaik számára az egy hetes hittanos tábort.  Így 2022-ben már a 14. tábort tartottuk. Míg az első években csak néhány gyermek vett részt, mára ez a szám már 40-re növekedett.

Minden tábor jellemzője, hogy négy napon keresztül kirándulásokat tesznek a gyermekek, amelynek során a főváros környékén található főbb történelmi és művészeti nevezetességeket, illetve kirándulóhelyeket ismerhetnek meg.

A 2022. évi az első olyan táborozás, amelyet a plébánia Szent Pió karitászcsoportja és plébános atya közösen benyújtott pályázata alapján a Budapest-Esztergomi Egyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja anyagilag támogatott. Ennek eredményeként a gyermekek előző évi áron vehettek részt a gazdag programokon.

A táborra 2022. június 27. és július 1. között került sor. Gyula atyát a táborozás sikeres lebonyolításában 3 hitoktató és 3 nagyobb ministráns is segítette.

A tábor során a gyermekek a teremtett világ megismerése keretében kirándulást tettek Kismaroson és Királyréten, valamint a Pilisben. Itt természeti kincseinkkel és azok megőrzésének szükségességével ismerkedhettek meg.

Magyarország nevezetességeinek megismerése során a szentendrei skanzenben tett kirándulás felhívta a gyerekek figyelmét a természet tiszteletben tartásával kapcsolatos életvitel és építkezés hagyományára és fontosságára. Az egyik nap a csoport látogatást tett Esztergomban. Itt megtekintették a Duna Múzeum kiállítását, amely a vízzel való gazdálkodás kérdéseibe adott betekintést. Lelki program keretében látogatást tettek a Bazilikában, illetve a papi szemináriumban, megismerkedve olyan terekkel is, amelyek a látogatók elől elzárva vannak. Beszámolót hallgattak a kispapok életéről, képzéséről is. Ezt nagyban segítette, hogy a táborban segítőként egy kispap is részt vett.

Külön napon foglalkozott a helyi karitászcsoport a gyermekek jótékonysági akciójával. Apróbb játékokat, Dörmi szeleteket gyűjtöttek, hogy azokat eljuttassuk az ukrajnai menekült gyermekek számára. A heti élményeiket rajzban fogalmazták meg. Minden gyermek egy-egy csomagot állított össze: benne az általuk elkészített rajz, egy játék és egy Dörmi szelet. A gyerekek a csomagokat és egyéb összegyűjtött játékokat közösen adták át a plébánia udvarán a karitász központ munkatársainak.

A táborozás – a szokásoknak megfelelően – palacsintázással zárult. Hagyomány, hogy a plébánia idősebb hívei, illetve a szülők az utolsó napra palacsintát sütnek. Volt itt nutellás, lekváros, túros, kakaós és még színes palacsinta is. Annyi gyűlt össze, hogy a gyermekek még haza is tudtak vinni belőle. Ebből is látható, hogy a templom közössége mennyire szívén viseli a gyermekek örömteli táborozását.

Kapronczai Gabriella
az újpalotai Szent Pio karitászcsoport vezetője

Categories: