178. Ég és föld egysége

„Ne kételkedjetek abban, hogy mindazt, ami veletek történik, az Úr rendelte így. Ezért ne féljetek attól, hogy Isten visz bele benneteket valami bajba vagy méltatlan helyzetbe. Elég nektek tudni, hogy életetek folyamán soha nem akartátok megbántani Istent, sőt egyre jobban tiszteltétek őt.” (Pietrelcinai Szent Pio áldozópap leveléből)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Szeptember 23-án emlékezünk meg az egyházban Pietrelcinai Szent Pio áldozópapról, Pió atyáról, akivel kapcsolatban talán a legtöbb csodát jegyezték fel. Halála előtt, de utána is szinte láthatóvá, érezhetővé tette Isten irgalmasságát. A Gondviselő Istenre való teljes ráhagyatkozás jellemezte, ötven éven át viselte Krisztus sebeit, stigmáit, vele kapcsolatban feljegyeztek bilokációt is, éppen Mindszenty József bíborost látogatta meg a börtönben és misézett vele.

Merítsünk bátorságot Gondviselésbe vetett hitéből mi is, a mottóban ugyanis bátorít minket arra, hogy ne kételkedjünk Isten jóságában, abban, hogy Ő szeret minket és meg akarja velünk osztani végtelen szeretetét és eggyé akar velünk lenni! Azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, megismerje Őt, az Igazságot.

Így folytatja levelét: „Ha ez a jóakaró Jegyes lelketekben elrejtőzik, azt nem azért teszi – amire talán gondoltok –, hogy hűtlenségteket megbüntesse, hanem mert próbára akarja tenni hűségteket és állhatatosságtokat, és ki akar gyógyítani bizonyos betegségekből, amelyek testi szemekkel nem láthatók, tudniillik olyan betegségekből és bűnökből, amelyektől az igazak sem mentesek.”

A nehézségeinket, keresztjeinket, tehát ne „istencsapásként” éljük meg, hanem lehetőségként, hogy kibontakozzék mibennünk a hűség, a bizalom, a hit és a remény! Mennél inkább hiszünk Istenben, annál inkább reméljük segítségét, reménykedünk benne és éppen ezáltal horgonyozzuk életünket a túlvilágba, a Mennyországba, ahol az örök boldogságban lesz részünk. Ebből a reményből fakad azután a viszontszeretet, a hála, hogy van Istenünk, aki életünket teljessé teszi. A hálából állhatatosság és hűség fakad, ami megtart minket az egyetlen helyes úton és egyúttal misszionál, evangelizál is, hiszen a jó példa vonzóvá teszi Isten hívását. Ő mindenkit meghív, de nem mindenki fogadja el a meghívást az életre, az üdvösségre.

A karitász szolgálatunk is alapvetően missziós jellegű, amikor Isten szeretetéről tanúságot teszünk azzal, hogy felismerjük mások szükségét (legyen az testi vagy lelki), és Isten nevében rögtön cselekszünk, megtesszük a jót, jó szívvel, belső örömmel, ami kisugárzik, átsugárzik testvéreinkre, felebarátainkra, a világba. Higgyünk kitörő örömmel Istenben, higgyünk abban, hogy Ő a legfőbb Jó! Ő ismer minket, tudja, hogy gyarlók, bűnösök vagyunk, de azt is tudja, hogy szeretjük Őt és nem akarjuk őt megbántani, hanem éppenhogy meg akarjuk Őt dicsőíteni.

Ahogy Pió atya írja: „Vessétek el hát a kételyeket, mint kísértéseket. Vessétek el a kételkedéseket, amelyek életformátokkal kapcsolatosak, hogy tudniillik nem halljátok az isteni hívást, és hogy a Jegyes édes hívásainak ellenálltok. Mindezek nem a Szentlélektől, hanem a gonosz lélektől származnak. Ördögi módszerek ezek, amelyek arra törekszenek, hogy a tökéletes élettel hagyjatok fel, vagy ne törekedjetek arra. Ne csüggedjetek el! Amikor Jézus megmutatja magát előttetek, adjatok hálát neki. Ha elrejtőzik előletek, azért is adjatok hálát. Mindezt szeretetből teszi veletek. Buzdítalak benneteket arra, hogy feszítsétek magatokat Jézussal keresztre és vele mondjátok majd: Beteljesedett! (Jn 19, 30)”

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1033 Budapest III. ker. Szentendrei út 69-71. (Kövi Szűz Mária Plébánia)

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: