181. Avilai Szent Teréz

„Ha Jézus Krisztus mint jó barát és jóságos vezető ott van mellettünk, akkor mindent el tudunk viselni. Ő mindig kész rajtunk segíteni, és bennünket támogatni, senkit el nem hagy: egyszóval igazi és őszinte barátunk.” (Jézusról nevezett /Avilai/ Szent Teréz szűz művéből)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Avilai Nagy Szent Teréz egyháztanító mennyei születésnapjának 440. szentté avatásának 400. évfordulóját ünnepeljük együtt, különösen a Budapest-Terézvárosi Szent Teréz plébánia papjaival, híveivel, a helyi karitász önkénteseivel.https://archiv.katolikus.hu/szentek/1015.html

Az ünnep ünnepe volt a papszetelés is – szinte fokozhatatlan kegyelmi özön árasztotta el a közösséget, Terézvárost, Budapestet, egész hazánkat, a világot is A papi rend szentsége örökké tart – Papszentelést ünnepeltek Budapest-Terézvárosban | Magyar Kurír – katolikus hírportál (magyarkurir.hu) – és ez nem túlzás.

Igen, a kegyelem nem mérhető, mert a végtelen Istentől származik, aki mérhetetlen. Ezért egyetemes, minden teremtményére hat – a kérdés nem abban áll tehát, hogy kapunk-e elég kegyelmet vagy sem, hanem abban, hogy be tudjuk-e, be akarjuk-e azt fogadni, vagy sem. A végtelen szeretet a véges, korlátos embernek teljesen átadta magát Krisztusban a keresztfán, és átadja magát minden szentmisében az oltáron, az idők végezetéig. Tegnap, nem csak a Terézvárosban, hanem a Magyar Szentek templomában is kiáradt a kegyelem, azon az ünnepi szentmisén, ahol a Katolikus Karitász elnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök és Écsy Gábor atya, országos igazgató, a Caritas Hungarica díjakat adta át a magyarországi 16 egyházmegye felterjesztett karitász önkénteseinek, egyházmegyénként legfeljebb 3 főnek. Mindig, mindenkor töltekezzünk Krisztussal – Átadták a Caritas Hungarica díjakat Budapesten | Magyar Kurír – katolikus hírportál (magyarkurir.hu)

Ez az esemény is kegyelem- és hálaözön volt, mint ahogy még aznap az egész világban hány és hány szentmise, szentségkiáradás, ünnep emelte fel szívünket. De nem csak tegnap, hanem minden nap, minden percben, pillanatban ránk árad Isten kegyelme az Örök Szerettől. Mi emberek pedig, akkor vagyunk boldogok, ha felfogjuk, megbecsüljük ezeket az isteni ajándékokat és ugyanazzal a szeretettel válaszolunk rá. A szeretre a válasz a hála, a hála formája pedig az Istentisztelet, az imádság, a dicsőítés. A dicsőítés formája pedig, legfőképp a tevékeny szeretet, ami Isten szolgálatában, konkrétan testvéreink és felebarátaink szolgálatában nyilvánul meg.

Ennek az egyik legszebb kerete a karitász, ahol nevesítetten vállalkoztunk arra, hogy Isten dicsőségét, az emberek iránti szeretetét a szegények, rászorulók szolgálatában mutatjuk meg. A gyakorlati, látható szolgálat Isten és az egyház nevében dicsőítés, tanúságtétel, az isteni szőlőtőből táplálkozó szőlővesszők rügyezése, termésének kibontakozása. Akkor tudunk jó, maradandó gyümölcsöt teremni, ha megmaradunk a szőlőtőn (vö. Jn 15,5). Ezen áll, vagy bukik Istendicséretünk, de a magunk sorsa, lelkünk boldogsága, üdvössége is.

Sok nehézséggel, gonddal nézünk mindnyájan szembe, de bátorítson minket Nagy Szent Teréz a fenti mottóban írt gondolata, hiszen Jézusra mindig számíthatunk, Ő mindig velünk van. Ahol pedig Ő van, ott béke és lelki öröm uralkodik. Engedjük hát be minden nap az Urat a szívünkbe, vegyen lakást benne mindörökre! Ekkor leszünk igazán hiteles közvetítője Isten kegyelmének, ekkor tudjuk segíteni az emberek, hogy ők is bátran nyissák meg szívüket Isten kegyelmi áradatának. Ne lankadjunk, legyünk mi is bátrak és kitartóak a jótettekben, hiszen, „ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” (Róm 8,31b)

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1033 Budapest III. ker. Szentendrei út 69-71. (Kövi Szűz Mária Plébánia)

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: