182. Ha tiéd Isten, tiéd már minden

„Ez az Isten parancsainak könyve, az örök érvényű törvény. Mindazok, akik megtartják, eljutnak az életre, akik pedig elhagyják, meghalnak. Térj meg Jákob, és ragadd meg azt, haladj az úton annak fényessége felé, az ő világossága felé.” (Bar 4,1-2)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Bár ridegnek és félelmetesnek tűnhet a mottóban Báruk próféta figyelmeztetése, mégis alapvető igazságot közvetít magától az Igazságtól, Istentől. Isten, aki maga a Szeretet, a legfőbb parancsot, a szeretet törvényét tárta elénk a Szentírásban, az Úr tanításában, az Egyház hagyományában. A szeretet parancsa nem azért parancs, mert Isten megbünteti azokat, akik nem tartják be, hanem azért, mert azt akarja, hogy minden ember éljen, boldogan és örökké.

A parancs szó azt világítja meg markánsan, hogy anélkül nem lehet élni, anélkül a lélek meghal. Olyan ez, mint amikor a testnek azt parancsoljuk, hogy lélegezzen. Nem kötelező lélegezni, nem azért parancs, hanem azért, mert anélkül meghal az ember. A szeretet éppen ilyen a lélek számára. Sőt, annál végtelenül több, mert a test elmúlik, az emberi lélek azonban örök. A kérdés mindnyájunk számára az, hogy a testi halálunk után a lelkünk örök életre, vagy örök kárhozatra ébred. Az egyik a menny, a másik a pokol. Ez a kérdés, válasszatok! – Mózes lényegében ezt a választást közvetítette a nép felé (így felénk is), amikor lejött a Hóreb hegyéről, ahol Istennel találkozott.

A II. Vatikáni Zsinat tanítása is ráerősít erre, amikor kinyilvánítja, hogy minden elmúlik, csak a szeretet és művei nem múlnak el. Nem félelmetes próféciát ad elénk az Úr, hanem az egyetlen, boldog jövő képét, az éltes élet reményét. Nem csak felvillantja, hanem meg is mutatja az utat az emberi méltóság, az egymás iránti tisztelet és szeretet felé. A próféta így folytatja: „Boldogok vagyunk, Izrael, mert ami Istennek tetszik, ismeretes előttünk. Légy bizalommal, Isten népe, emlékezzél meg, Izrael!” (Bár 4,4-5)

Hát legyünk mi is boldogok, mert van reményünk, boldog jövőnk, meg vagyunk hívva az örök és végtelen boldogságba Istenben! Oda, ahol Ő lesz minden mindenben, ahol mindannyian ott leszünk, akik a szeretet parancsát akarjuk, vágyjuk, betartjuk (mégha fogyatékosan is, bűnre hajló természetünkből, megkísérthetőségünkből fakadóan). Csodálatos és éltes jövőképünk van, nem lankadjunk, ne keseredjünk el! Munkáljuk mi magunk is a szeretet végső győzelmét!

Minden, ami a világban körülöttünk rossz hír, félelmet keltő esemény, valójában csak a gonosz lélek ijesztgetése. Bűnre hajló természetünkből, bűneink miatti diszharmóniánkból, a földi javak utáni vágyak tobzódásából (kincs, hírnév, hatalmom, tisztátalan gyönyör), azok hajszolásából fakadó, a szeretet, az alázatosság, az áldozathozatal készségét kerülő magatartásunkból adódik mindez. De ne adjuk fel! A szeretet mindent legyőz, még a magunk gyarlóságait is. Isten tenyerén hordoz minket, nem is eshetünk ki belőle, hacsak nem akarunk szánt szándékkal abból kiugrani.

A félelem azonban megtéveszthet, megijeszthet, megzavarhat minket, elvonhatja figyelmünket az igazi, az egyetlen céltól. Bizalmatlanná tehet minket Isten iránt, erősítheti bennünk a földhözragadtságot. Ezért mondta az Úr az apostoloknak, hogy NE FÉLJETEK, ezért kezdte ezzel Szent II. János Pál pápa az első beszédét (ma ünnepeljük őt az egyházban), és ezzel bíztat minket azóta is a szentírás.

Az ember Isten képmására van teremtve, és akkor, csak akkor lesz boldog, ha megtalálja Őt, aki a Minden. Karitász munkánk is ennek a jó hírnek, az egyetlen jó hírnek a továbbadását, hirdetését végzi, amikor a tevékeny szeretet cselekedeivel ébreszt bizalmat a rászorulókban a gondviselő Isten iránt, tesz tanúságot arról, hogy Isten szereti és várja az embert. Minden embert ölelő karokkal vár (vö. Krisztus ölelő karjai a kereszten), hogy megossza vele örök, végnélküli boldogságát. A múlt héten ünnepelt Avila Nagy Szent Teréz bíztatását vegyük erőforrásnak a jövő hétre: „ha tiéd Isten, tiéd már minden”.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1033 Budapest III. ker. Szentendrei út 69-71. (Kövi Szűz Mária Plébánia)

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: