Szeretettel osztjuk meg Dyekiss Mária, a Káposztásmegyeri Szentháromság plébánia karitász csoportvezetőjének beszámolóját közösségük szolgálatáról. 

A karitász színei

Ne legyetek keményszívűek!

A reggeli, imádságra hívó zsolozsmában minden napra ott van a kérés: „Ne legyetek keményszívűek!” A karitász munkában részt vevő testvérek mindannyian kedvesek, türelmesek, hosszantűrők, és nagyon irigylem őket! Negatív tapasztalataikat nekem mondják el, nekem kell csendőrnek, nyomozónak lenni, dönteni. Ennek az igének a megélésére hív engem Isten mindennap.

Karitász hittan

Hetente találkozunk. Az elmúlt évben kezdtük és még nem fejeztük be Feri atya „A miseliturgia logikája és lelke” című könyvét. A lelkünkről beszélgetünk, az elvégzendő feladatok csak végszükségben kerülnek szóba. Mindannyiunknak nagyon fontos kis közösség vagyunk, mankók vagyunk egymás számára a hétköznapok nehézségeinek megélésében is. 16-an vagyunk, de nem jön el mindenki minden alkalommal sajnos.

Karitász Bolt

Nagyon nagy igény van rá! Mivel helyhiány miatt kevés plébánia tud ilyesmivel foglalkozni, nemcsak a kerületből, nemcsak Budapestről és környékéről, de még Győrből is hoztak már ruhákat hozzánk. Átválogatás után, 3-4 hetente hívjuk felváltva a 4-5 vidéki roma szervezetet, aki elviszi tőlünk a számunkra felesleges adományokat. Sajnos a leadott dolgok között sok a használhatatlan! Mosatlanul, gyűrötten, szakadtan, gusztustalanul hozzák sokan az “adományt”, összetévesztve minket a szemétteleppel. Jelszó: „Valakinek biztosan jó lesz, a TV-ben olyan sok nyomort mutatnak!”

Nagyon széles körben elterjedt, hogy a templomban az irodai folyosóról nyíló mozgáskorlátozott WC-be be lehet rakni a Karitászba szánt dolgokat. Sokszor hatalmas zsákok, két ember erejét igénylő, súlyos dobozok kerülnek oda. Ez azonban nem jó megoldás. Gondot okoz a holmi lecipelése az alagsorba. Nagyon szépen kérjük, a Karitász Boltba vigyétek a holmikat.  

Hetente háromszor vagyunk nyitva, alkalmanként 2-2 fő ügyel a helyiségben. Bárki bejöhet, válogathat a ruhákból. Ki van téve egy doboz, amibe a betérők bedobhatnak az elvitt dolgok fejében egy kis adományt, de ez általában üres. Nagyon nehéz a nyitva tartók dolga! Segíteni a szerényeket, kezelni a haszonlesőket, ittas hajléktalanokat, stb….

Szociális mosoda

Telefonon vagy a Karitász Boltban való bejelentkezés alapján, velem egyeztetett időpontban lehet igénybe venni a mosodát. Ahogy bejelentették az áramdíjemelést, rögtön megemelkedett az igénybevétel. Alapítványként, pályázati pénzből üzemeltetjük. Elnök, kuratóriumi tagok: 5 fő.

Jótékonysági ruhavásárok

Havonta rendezzük őket, és nagy igény van rájuk. Ide sok olyan közösségi tagunk eljön, aki a boltunkat nem látogatja, részben mert hétköznap dolgozik, részben mert a boltban igen nagy a forgalom, kicsi a hely, és a sok hajléktalan jelenléte nem könnyű. A kapott adományokból a fél éve tartó háborús konfliktus miatt szenvedő kárpátaljai magyar testvéreinket segítjük.

A kipakolást, a segítést a válogatásban a betérőknek és az elpakolást 5-6 ember végzi.

Varrocska csoport

A covid határozta meg az elmúlt éveket, de most már rendszeresen együtt vannak péntekenként. Három ifjú nyugdíjassal bővült a kis csapat. Mivel hatalmas „készlet” halmozódott fel a munkájukból, „csak” együtt vannak, beszélgetnek. A 83 éves Söci minden héten egy darab „szeretettakarót” készít és hoz el. Ő is leül egy kicsit a többiek közé beszélgetni, és közben tovább kötöget.

A rászorulók támogatása

568 fő rászorulót tartunk nyilván. Az Élelmiszerbankkal a mosodás, szociális alapítványunkon keresztül van szerződésünk, és így mehetünk mindennap a megyeri úti Lidlbe, és hozzuk el az előző napi pék-, zöldség- és gyümölcsáru maradékát, valamint azokat az adományokat, amelyeket az Élelmiszerbank felkínál, átlagban havi egy alkalommal. Béla atya a nyári lelkigyakorlaton az egyik reggel mondta, hogy másnap tojásrántottát szeretne reggelire. Mondtam neki, múlt héten kefírt kaptunk adományba, abból volt túltermelés – lám, reggelire kefirt kaptunk. Jövő héten virsliadományt kapunk, virsliből van túltermelés, virsli lesz a reggeli holnap. Úgy is lett! Az adományokat igénybe vevők száma az árak emelkedésével együtt folyamatosan növekszik.

A lakótelepen lévő alapítványi iskolából az elmúlt évben és már most szeptembertől is megkapjuk a maradék főtt ételt. Ezt is osztjuk a rászorulók között minden iskolanap. Ha nagyon sokat kaptunk, vittük Roska Péter atya „Missziós iskolájába”, akik a gondviselésből élnek. Kulcsunk van a plébániára, „csak” be kell tennünk. Az ételt elfogadják, de eljönni nem tudnak érte. Nagy-nagy öröm, hogy közösségünkből Bogi szeptembertől egy évet a missziós iskolában tölt, mindent megteszünk érte!

A rászorulók segítésében a tapasztalatom: pénzt kérnek! Felkínálom nekik a pékáru-adományt, de nem kérik! Ezekben a helyzetekben is nekem van lelkiismereti problémám, kemény szívű vagyok… Ha 500 Ft/kg áron számoljuk a kenyeret, az egy hónapban 15.000 Ft…

Az adományok elhozatala, osztása, a főtt étel elhozatala az iskolából, szállítása a „Missziós iskolának”: mindez a munka 11 fő között van beosztva.

Nyaraltatás – Ordacsehi

25 éve tarjuk fenn és töltjük meg a 8 szobás, üres plébániát sokgyerekesekkel, a plébániai és a „Hit és Fény” közösség tagjaival. Ez évben egy 22 milliós pályázati pénzből a ház teljesen megújult, de azért munka mindig van és lesz egy kertesház körül. 5-10 lelkes ember mindig van tavasszal és ősszel, akik örömmel jönnek szeretetből dolgozni.

Háború

Közösségünkből sokan és sokféleképpen segítették a menekülteket, a Kárpátalján maradókat, a fronton szolgálókat.

A kerületi plébániákkal összefogva az általuk és az általunk gyűjtött tartós élelmiszert, ruhát, pelenkát, tisztálkodási szereket részben a Karitászban vehették át a menekültek, részben kivittük személyesen, hét alkalommal. Ugyanúgy a liszt- és kenyéradományt, melyek Ausztriából jöttek a Ströck családi pékségtől, valamint a NIKE, Clavin Klein termékeit is, melyek egy nemzetközi humanitárius szervezettől jöttek, a HRIF-től.

Hány tagú a karitász csoportunk?

Plébániai, karitászos és egyéb hivatalos beszámolókon rendszeres kérdés: hány tagból áll a karitász csoportunk. A kérdésre válaszolni kötelező, mindig beírok egy számot, de az élet a mindennapokban feladatok elé állít, és azokat meg kell oldani, meg kell keresni a megfelelő embert. Egyik kedvenc példám erre: Kisbaba született egy családba, ahol az apuka mozgáskorlátozott volt. Pénzért sem találtak embert, aki az első hat hétben az édesapát megemelte volna az esti fürdetéshez, ezért kerestek meg minket. Gloviczki Zoli akkor volt gyesen, őt kértem meg, vállalta.

A karitász munka gyógyít

A legnagyobb példa erre, szintén régi: Közösségünk egyik tagja pszichiátrián feküdt. Az orvosa azzal a „recepttel” küldte haza, keressen valami segítő munkát! Épp aznap hívott egy védőnő, hogy a kerületben hármasikrek születtek, a családban még egy ápolásra szoruló nagymama is van, segítség kellene! Ebben a családban a pszichésen beteg testvérünk annyira megtapasztalta, hogy rá milyen nagy szükség van, meggyógyult, egy év múlva el tudott menni dolgozni egy munkahelyre.

Támogatóink

Közösségünk tagjai, a Szent Erzsébet Karitász Központ, az Önkormányzat (elviszi a szemetünket), a müncheniek: Lujza néni, Friderun, a Nyárs házaspár. Köszönjük!!!!

(Dyekiss Marika)

Categories: