Venezuelai gyerekek karácsonya

A Szent Erzsébet Karitász Központ rendhagyó ünnepi alkalommal nyitotta meg a 2022-es évben a Gyermekek Karácsonyát: december 9-én délután venezuelai testvéreinkkel tartottunk előrehozott karácsonyi ünnepet.

Ugyanis, az elmúlt két év során számos, repatriációs program keretében hazánkba érkezett, valójában az országukban tapasztalható élhetetlen körülmények elől menekülő venezuelai családot ismertünk meg, akik számos nehézséggel élik mindennapi életüket. Az országváltáson túl a nyelvi problémák miatti elszigeteltséggel, a munka, az iskola és a lakhatás bonyodalmaival is kell küzdeniük, a jelenlegi gazdasági helyzet pedig tovább nehezíti, hogy saját lábukra tudjanak állni új hazájukban.

Sokféleképp igyekeztünk támogatni ezeket a családokat az év során, ha kellett élelmiszerrel, ruhával, tárgyi adománnyal, de többüket bevontuk a beiskolázási programba, a pelenka programba, egyedi krízistámogatást is kaptak néhányan, és a gyerekeket immár 2. éve a nyári táborainkba is meghívtuk.

Ezen túlmenően, Csorba Gábor igazgató úr kezdeményezésére szerveztük ezt a külön közösségi alkalmat azzal a céllal, hogy egy kis lelki élményt adjunk, segítsünk közösséget formálni, ezzel is bátorítva őket a nehézségeik közepette.

Az ünnepi alkalomra csatlakozott hozzánk Ft. Szili András atya, a Békásmegyer-Ófalui plébánia kormányzója, a spanyol nyelvű hívek lelkésze, aki spanyol nyelven, adventi lelki gondolataival köszöntötte a mintegy 40 fős csoportot.

Ezután rövid játékot követően két ének hangzott el, az első egy népszerű dél-amerikai karácsonyi dal volt, a második pedig a Mennyből az angyal magyar népének, amit kis gyakorlás után együtt énekeltünk el.

Az ének után következett az ajándékozás: karitász központunk munkatársai mind a 22 meghívott gyermek részére személyes ajándékcsomagot készítettek, figyelembe véve a gyerekek esetleges különleges vágyait is.

Az ajándékokat Csorba Gábor karitászigazgató úr és Szili András atya adták át a gyerekeknek, utána pedig agapét tartottunk.

A gyerekek örömén túl megindító volt látni azt is, hogy milyen sokat jelent ezeknek a családoknak, hogy személyes szeretettel fordul feléjük a Karitász, az Egyház.

Categories: