199. Egyensúlyvesztés

„Azok az egyensúlyhiányok, amelyekkel a modern világ küszködik, tulajdonképpen azzal az alapvetőbb egyensúlyhiánnyal függenek össze, amely az ember szívében gyökerezik. Sok ellentétpár ugyanis magában az emberben küzd egymással. Az ember mint teremtmény újra meg újra megtapasztalja a maga korlátait, vágyaiban azonban korláttalannak és egy magasabb rendű életre elhivatottnak érzi magát.” (A II. vatikáni zsinat Gaudium et spes kezdetű, az Egyház és a mai világ viszonyáról szóló lelkipásztori konstitúciójából)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Amit megélünk magunkban, tapasztalunk másokban az emberi megosztottságunkból fakad. Ugyanis egyszerre viseljük magunkon a Jó Isten arcát, aki maga a Szeretet, de viseljük az áterdő bűn következményeit is, a kísértésben is sokszor elbukunk. Lavírozunk a jó és a rossz között, napi szinten állunk szemben kihívásokkal. Több utalás írja le ezt a szentírásban, Jézus maga is figyelmeztet: „Virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek! A lélek ugyan kész, de a test erőtlen.” (Mt 26,41)

Hiába fejlődik rohamosan a tudomány és a technika, hibába az a sok vívmány, amivel a modern világ elkápráztathat, nehezen gondolható, hogy az emberiség boldogabb lenne, mint korábban. A lelki fejlődés, ami tulajdonképpen érés a mennyországra, Isten titkainak befogadására, az igazság megismerésére – kiderült, hogy nem ezektől a javaktól függ, közvetlenül bizonyosan nem. Sőt, gyakran azt látjuk, hogy az emberek között még jobban megnőnek a szakadékok, mind globális szinten, (pl. szegény – gazdag országok, kontinensek), de regionális, lokális szinten is (pl. nyomornegyedek mellett luxus lakóövezetek, a világ sok  nagyvárosában).

Magunkra és szűkebb környezetünkre is vonatkoztathatjuk ezt a kettősséget,  pl. miközben a fiatalok egy része hozzájut a legújabb „okos” eszközökhöz, jelentős devianciát mutat. Ami a karitász szolgálatát illeti, sokszor ehhez hasonló okokból fakadnak, hogy megélhetési nehézségben sem tudják családok, családfők az egyensúlyt megtalálni. Nagy a kísértés, okos telefon van, de a rezsiszámlák nincsnek kifizetve – találkozunk ilyen helyzetettel. Senkit sem bírálok, csak a helyzetet szemléltetem.

Az egyháznak, a karitásznak van válasza az egyensúlyvesztett testvéreink, barátaink életminőségének javítására. Mi más lehet a megoldást, mint a hit, és ki más lenne a megoldást, mint maga Jézus Krisztus, az emberfia. Az istenember, aki maga az Igazság és az Élet. Karitász önkénteseink, munkatársaink mágából az Úrból, az Ő Szentlelkéből vesznek erőt, hogy képviseljék, tovább adják az egyház hitét, konkrét segítséget is nyújtva a rászorulóknak.

A fenti zsinati dokumentum megfogalmazza az egyházunk hitét, örömét, reménységét, ami a mi karitász munkánk vezérfonala is egyben: „Az Egyház pedig meggyőződéssel hisz Krisztusban, aki mindenkiért meghalt és feltámadt, és Szentlelke által világosságot meg erőt ad az embernek, hogy megfelelhessen nagyszerű hivatásának; de az ég alatt nem is adatott más név az embernek, amelyben üdvözülhetne. Hiszi továbbá az Egyház, hogy Ura és Mestere az egész történelem kulcsa, középpontja és végső célja. Az Egyház azt is hirdeti, hogy az összes változás mögött sok minden van, ami nem változik, és mindezeknek végső alapja Krisztus, aki ugyanaz tegnap, ma és mindörökké.”

Korábban, az Akarom programok, amik segítettek a családok optimális gazdálkodását, pénzügyi segítséget is nyújtva, sok gyümölcsöt hoztak, maradandó gyümölcsöket. Szándékunkban áll ehhez hasonló lehetőséget kezdeményezni és véghez vinni. Ehhez kapcsolódik a március 4-i jótékonysági konecrtünk is, ahol a gyűjtött pénzadományokkal kifejezetten az energiaválság miatt nehéz helzetbe került családokat, magányosokat fogjuk megsegíteni. Hisszük, hogy az anyagi segítség, párosulva személyes szolgálatunkkal, tanúságtételünkkel, formálja, és a mindenkori helyes, a boldogságot segítő irányba segíti a rászoruló családokat, egyedülállókat.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1033 Budapest III. ker. Szentendrei út 69-71. (Kövi Szűz Mária Plébánia)

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: