Zene az Úrnak    

            A Szent Erzsébet Karitász Központ jóvoltából az elmúlt időben lehetőségem volt két jótékonysági koncerten is önkéntesként részt venni: a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, illetve a X. Békeima koncerten az Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban.

            Az első jótékonysági koncertet március 4-én Tevékeny Szeretet címmel Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész adta. Az esti hatos mise után jelentős tömeg érkezett, és megkezdődött a koncert J. S. Bach D-moll toccata és prelúdiumával. Én a bejárat közelében álltam, feladatom, a kimenő hallgatóságtól való elköszönés, illetve az érkező emberek eligazítása volt. Nem tudnék jobb nyitányt elképzelni egy orgonakoncerthez, mint Bach talán leghíresebb orgonaművét, melyet az első hangtól már az egész közönség a közeli ismeret biztonságával, a dallamok rétegeinek összeolvasztásával hallgat. A művész úr utána sorra játszott ismertnél ismertebb dallamokat, saját orgonaátiratban, Csajkovszkij dallamos Hattyúk tavától Beethoven híres forradalmi Egmont nyitányáig. Érdekes fordulatot adott a zenekari műveknek az orgona hangzása, folytonosan az mozgatta a fülemet, hogy melyik dallamra, hangszerre helyezte Mészáros művész úr a hangsúlyt, és mi az, amit végtagjai véges száma miatt kénytelen volt háttérbe helyezni, vagy lehagyni átiratáról. Érdekes hallani, hogyan tud egy ember egy zenekart helyettesíteni. Darabjait sorra erős taps, majd záró produkcióját vastaps kísérte.

Március 24-én a második koncertre már igen jó előérzettel mentem, alig vártam, hogy megnyíljon a koncert. A nyitóbeszéd után rengeteg énekes- és orgonadarabot hallgathattunk különböző előadóktól. Felléptek: Filep Xavér orgonista, a jótékonysági békeima koncertsorozat szervezője, továbbá Kováts Kolos, Csonka Zsuzsanna, Keszei Bori opera-énekművészek, Szabó-Kimmel Tamás színművész, Keresztesi Laura énekművész, Lénárt Linda orgonaművész és Hunyadi Donatella énekművész-hallgató. A templomot ellepte az ének, híresebbnél híresebb dalokat hallhattunk. A nagy tapsvihar után lassan kivonulók hálásak voltak a szép zenéért, a meghitt közösségért…

Sose gondoltam volna, hogy egy csepp Zeneakadémiát fogok kapni a templomban. Utólag nemcsak önkéntességként, hanem kikapcsolódásként gondolok vissza ezekre az emlékekre, és bárkinek szívesen ajánlanám ezeket a programokat egy kellemes estére, különösen akkor, ha keresi azokat az alkalmakat, amikor ezzel segíthetünk is embertársainkon….

Stahl Zsigmond

ifi karitászos 

Categories: