Beszámoló a Katolikus Karitász Zöldellő kertek 2023 programjáról

A tavasszal elindított Zöldellő kertek 2023 program keretén belül a Katolikus Karitász minegy 3000 család előbbre jutását tervezte vetőmaggal támogatni, emellett célul tűzte ki, hogy 13 egyházmegyében és a Felzárkózó Települések programban résztvevő falvaiban 750 család otthonába 15000 palántát juttat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) felajánlásának köszönhetően. Az őszi betakarítási időszak mérlegét látva elmondható, hogy a program sikeres volt: több mint 15 millió forint értékű vetőmag, és 6 millió forint értékű palánta került szétosztásra és elültetésre országszerte.

Összesen húszféle zöldség – spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, háromféle uborka, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica és háromféle bab vetőmagját ültették el, majd takarították be idén országszerte. A Katolikus karitász ehhez országos szinten 15 millió forintnyi vetőmagot, és a 6 millió forint értékű palántát, esetenként pedig eszközöket bocsátott a programban résztvevők rendelkezésére.

A Karitász szem előtt tartja, hogy a több mint 10 éve futó Zöldellő kertek program során a kiosztott vetőmagok és palánták hasznosítása mellett szakmai támogatást is nyújtson a kertészkedő családoknak, hogy veteményeseikben a lehető legtöbb termést takaríthassák be és kétkezi munkájuk sikerét megtapasztalják. Az akció részeként minden településen tavasztól őszig a helyi Karitász-önkéntesek kísérték figyelemmel a termesztést, segítve a résztvevők első lépéseit az öngondoskodás felé. A program által elindított reintegrációs folyamat eredményei csak hosszabb idő alatt válnak majd kézzelfoghatóvá társadalmi szinten, de az már most elmondható, hogy azok a gyerekek, akik részesei lehettek a növénytermesztés élményének és saját veteményesükből tehetik az asztalra a saját termesztésű zöldségféléket, jó úton haladnak az öngondoskodás képességének elsajátításában.

Katolikus Karitász

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ szintén aktívan részt vett a támogatási programban, munkatársaink 120 családhoz juttattak el vetőmag egységcsomagokat, valamint 6 régióba összesen 1240 palántát. A program nagy sikert aratott, örömteli tapasztalat, hogy a vidéki és kertvárosi területeken felül immár a belvárosi és lakótelepi környezetű plébániák is sikeresen vonják be a területükön élőket a programba, akik így egyre nagyobb számban élnek az öngondoskodás e formájával kreatív megoldások segítségével.

Categories: