64. Karitász egyperces – Reménykör

„..A Reménykör összefogás, együttműködés, szeretné bevonni speciális szükségletű testvéreinket (siketek és nagyothallók, látássérültek, mozgássérültek, értelmileg akadályozottak vagy értelmi fogyatékosok, autizmus spektrum zavaraival élők és súlyosan halmozottan sérültek) a keresztény közösségbe helyi, plébániai, mind egyházmegyei szinten

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Diakonális Szakterülete át- és összefogja a Szent Erzsébet Karitász Központ intézményét, a börtönpasztorációt, a mozgássérültek, vakok és látássérültek, siketek és hallássérültek és az értelmileg akadályozottak pasztorálását.

Neruda Károly atya a Budapest-Rákospalota-MÁV-telepi Jézus Szíve plébánia káplánja (egyébként és nem mellesleg, nagyon szépen és gyümölcsözően működik itt is a karitász szolgálat Karesz atya áldásával és támogatásával), az Értelmileg akadályozottak szakreferense, több, mint 20 éve foglalkozik azokkal a testvéreinkkel és családjaikkal, akik érintettek ilyen korlátozásokban. Amióta Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek atya elfogadta, támogatta a szakpasztorációt és kinevezte Karesz atyát a szakpasztoráció referensévé és ezzel megalapított ezt a referatúrát, megkezdődhetett a szervezett evangelizációs munka.

Ilyen szakterület korábban nem volt, a megalakulásig sok egyéni kezdeményezés keretében foglalkoztak az értelmileg korlátozottakkal, az autizmussal és a különböző spektrumzavarokkal élőkkel, szüleikkel, gondviselőikkel, családtagjaikkal. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében tavaly novemberben indult el egy konkrét együttműködés Karesz atyával.

A Reménykör összefogás, együttműködés, szeretné bevonni speciális szükségletű testvéreinket (siketek és nagyothallók, látássérültek, mozgássérültek, értelmileg akadályozottak vagy értelmi fogyatékosok, autizmus spektrum zavaraival élők és súlyosan halmozottan sérültek) a keresztény közösségbe mind helyi, plébániai, mind egyházmegyei szinten. A Reménykör segíti az érintettek szentségekhez jutását, a családok támogatását, érdekvédelmet az élet bármely területén, formálja a szemléletét a híveknek, ezáltal a személyes szeretetkapcsolatokat erősíti.

Ez az egyedülálló evangelizációs eszköz és közösség segít kitágítani az egyházban való lehetőségeket, esélyegyenlőséget biztosít a lelki élet területén is. Egymás megismerésével pedig távlatok nyílnak, hogy egymástól tanuljunk, egymást megértsük, egymást segítsük, így mindannyian többek legyünk és közelebb kerüljünk az Úrhoz.

„Minden embernek van sajátos nyelvezete, habitusa. Isten, ezt a sajátos nyelvet használja, hogy megtaláljon minket, hogy eljusson hozzánk. Mi is meg kell találjuk egymás nyelvét, hogy megértsük egymást a sérült, akadályozott emberekkel.” – mondta Karesz atya a Mária Rádióban elhangzott Tevékeny Szeretet című karitász műsorban 2019. december 25-én.

„Mint Jézus is, az embert látjuk, aki akadályozva van abban, hogy be tudjon csatlakozni a Krisztusi közösségbe. Fáradozzunk, hogy meg tudjuk mutatni a krisztusi utat egymáshoz – az akadályozottakhoz jussunk el, küzdjük le az akadályokat egymáshoz és segítsük őket, hogy a gátakat a számukra lebontsuk!”

A Reménykör tagjait meghívtuk az idei karitász lelkigyakorlatunkra, szombat estére. Amennyiben környezetünkben, plébániánkon találkozunk ilyen akadályozott hívekkel, testvérekkel, vagy jóakaratú érdeklődőkkel, adjuk meg a Reménykör elérhetőségét nekik:

E-mail: info@remenykor.hu

Mobil: +36 50 108 2284

Honlap: www.remenykor.hu

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban február 19-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Karitász Lelkiségi Hittan következő alkalma február 10-én hétfőn 16.30 órakor lesz. Helyszín: Teréz anya terem, a Belvárosi Főplébánia Karitász terme, Budapest, V. ker. Apáczai Csere János utca 5. hátsó lépcsőház, I. emelet, (lift nincs), kapucsengő: 35.

·         Aki szeretne kórházi beteglátogatói tanfolyamon részt venni, az közvetlenül a főegyházmegyénk által fenntartott Budapesti Katolikus Kórházlelkészségen: Tel.: 06-1-224-8640, E-mail: korlelk@gmail.com A kórházlelkészség együttműködik velünk, a Szent Erzsébet Karitász Központtal való együttműködés keretében.

·         A karitász műsorok a Mária Rádióban itt érhetők el: https://hangtar.mariaradio.hu/Tevekeny_Szeretet

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitászigazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: