84. Karitász egyperces

„Istenünk, te Szent István királyt itt a földön országunk koronájával ékesítetted, és szentjeid közé emelted. Add, kérünk, hogy aki a keresztény hit terjesztője volt hazánkban, legyen Egyházad védelmezője a mennyben.  (Napi kollekta könyörgés)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Boldogok lehetünk, hogy olyan történelmi korszakban élünk, amikor az egyház és az állam nem csak, hogy partnerekként, szövetségesként vezetik hazánkat, hanem együtt imádkoznak hazánkért, egységben, egy szívvel-lélekkel. Áttekintve a magyar történelmet, láthatjuk, hogy ez sajnos nem volt mindig így. Nem is kell nagyon visszatekintenünk, hiszen mi magunk is megtapasztaltuk ennek ellenkezőjét…

Kegyelmi időket élünk és nem szalaszthatjuk el ezt a lehetőséget! Azzal az eltökélt szándékkal vágjunk bele a nyári pihenési időszak után az Úr és az Ő Egyházának szolgálatában karitász munkánknak, ahogy Szent István király is elkezdte és végbe vitte saját életében Isten művét. Az ő krisztusi sziklára épített hite megingathatatlan reményt adott számára, pedig – ismerve küzdelmes, nehéz és sok tragikus eseménnyel terhelt életét – igencsak megpróbálta őt a gondviselés.

De minden nehézség és emberileg kilátástalan helyzetek sora ellenére, a jó harcot megharcolta, a pályát végig futatta, a hitet megtartotta és már részesült az igazság dicsőséges győzelmi koszorúban (vö. 2 Tim 4,7-8). Ez a mi jövőképünk is. Nem csak vágy, nem csak alternatív cél, hanem az Isten akarata, az Ő általa számunkra kitűzött út, ami az igazság útja és az életbe, az örök életbe vezet.

Szent István király példája, öröksége a fiához írt Intelmeiben (lásd: https://mek.oszk.hu/00200/00249/00249.htm) is össze van foglalva, kijelölte számunkra a boldogságunk és üdvösségünk útját. A mi hivatásunk és küldetésünk az Úrtól nem más, mint Szent István királyé és a többi magyar és egyetemes szenté volt. Ennél nemesebb, megtisztelőbb és boldogabb feladat nincsen, az egyház, hazánk, család közösségében a szeretet végső győzelméért munkálkodni, a karitászban és minden más helyen és formában, ahová az Úr állított minket.

Boldogok vagyunk, hogy a teremtő és gondviselő Isten így megbízik bennünk. Csalódást nem okozhatunk, hiszen a győzelem vár ránk. Köszönöm, hogy együtt szolgálhatunk Isten országáért ezer éves hazánkért, egy szívvel, egy lélekkel Krisztusban, az Ő édesanyjának Magyarok Nagyasszonyának oltalmában. Meglesz, gyerünk!

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban szeptember 2-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Folytatódik a beiskolázási segélyprogram (sőt már a vége felé közeleg), a LAK6 program, a pelenka program, és indul a kályha-és tűzifa támogatási akciónk is. A régióvezetőknek kiküldtük a tájékoztatókat.

·         Augusztus 26-án szerdán 15 órakor az óbudai Szent József Házban (1037 Budapest, III. ker. Kórház utca 37. – a Flórián üzletközpont mögött, a piac mellett) https://kkfi.hu/kapolna/ Információs napot tartunk az önkéntesek számára programjainkról, akcióinkról. További információ és regisztráció a karitász csoportvezetőknél, régióvezetőknél.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: