Az Úr a mi üdvösségünk

„A nép üdve én vagyok, mondja az Úr. Bármi baj van, kiáltanak hozzám, meghallgatom őket és uruk leszek mindörökké.” Zsolt 91, 15-16

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

            A fenti mottóban olvasható szentírási szakasz számomra az egyik legszebb, legbátorítóbb, leginkább lelkesítőbb. Magába sűríti ez a két mondat életünk biztonságát, reményünk alapját és örömét. Gondoljunk bele! Maga az Atya a biztosítéka, garanciája a mi, romolhatatalan, tökéletes, minden rossztól mentes, örök, boldog életünknek, méghozzá a legszorosabb szeretközösségben vele, Aki maga a Szeretet és közösség mindenkivel, akiket már itt a földön szerettünk, szeretünk és velünk együtt részesednek ebben a közösségben.

Az ígéreten kívül még az odavezető úton is vezet minket, velünk van mindig, szelíden igazgat Szentlelke ajándékaival, lelkiismeretünkben megszólal, ha le akarnánk kanyordni az egyetlen, bár szűk ösvényről, őrangyalaink és védőszentjeink sugallataival és közbenjárásával is segít. Külön kiemeli, hogy ha bajba kerülünk, csak fohászkodjunk hozzá bátran, kérjünk minél többet, hogy minél többet adhasson és minél jobban észrevegyük és megértsük az Ő atyai gondoskodását. Vágyja a mi viszontszeretünket, vágyik arra, hogy felismerjük gondviselő jóságát, vágyik arra, amire kiválasztott minket, azaz arra, hogy társai legyünk az Ő világot üdvözíteni akaró, minden embert a Vele való teljes szeretetközösségben látni vágyó beteljesülésnek.

Bizony ez Isten terve, ami egyben az emberi élet egyetlen értelmes célja, amit a KEK (Katolikus Egyház Katekizmusa) első pontjának címe így fogalmaz meg: „Az ember élete – megismerni Istent és szeretni Őt.” Csodálatos jövőképünk, célunk van, ugyanakkor minden más emberi élet zsákutca, tévút, ami a pusztulásba visz. A mi feladatunk egyesével, külön-külön, hogy felismerjünk Isten tervét mivelünk, mibennünk és hogy beteljesítsük az Ő ránk vonatkozó tervét.

De hiába szép a jövőképünk, mert ugyanakkor nagy a kísértés, az ellenszél, ami megzavar és eltéríteni akar a helyes útról. Arról nem tehetünk, hogy van kísértő, aki kezdettől fogva irigy és hazug és romba akarja Isten tervét rajtunk, embereken keresztül és nem tesz le róla a világ végéig, hogy az Isten nélküli létbe, a sötétségbe, a pokolba taszítson mindnyájunkat. Arról viszont már tehetünk, hogy engedünk-e a gonosz lélek csábításának, ijesztgetésének. Egy győztes van, a mi Urunk Jézus Krisztus, Aki legyőzte a halált és kiragadott minket a sátán hatalmából. Mi akkor és csak akkor győztehetünk, ha vele győzünk, ha Őt követjük, a szeretet, az áldozathozatal, az önátadás egységében, az Egyház kötelékében.

Karitász munkánkkal arra vállalkoztunk, hogy ebben a győztes csapatban, másokat is az Úrhoz vezetve, szelíden, következetesen, a szolgálat alázatosságával vegyünk részt Krisztus megváltó művében. Csodálatosan szép feladat, hivatás: „Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!” Mt 5,16

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban szeptember 30-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Folyamatban vannak a központi segélyprogramok, melyek minden rászorulónak elérhetők a plébániák karitászcsoportjain kersztül: LAK6, pelenka, gyógyszer, kályha program.

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Categories: