Kályhaátadás Bajóton

Idén már hetedik alkalommal segíti a hideg idő beköszöntével a hátrányos helyzetű családokat és időseket a Katolikus Karitász.

A segélyszervezet a kandallóprogramban 2014. óta közel kétezer esetben tudott a családoknak segíteni a fűtésben, ahol nem volt egyáltalán kályha korábban a házban.

Écsy Gábor országos igazgató szerint fontos cél, hogy a rászoruló családok lehetőség szerint még a fűtési szezon megkezdése előtt megkapják a támogatást. A karitász önkéntesei felveszik a kapcsolatot a családokkal és meglátogatják őket, hogy feltérképezzék a nehézségeiket, s ahol szükséges, ott egyéb segítséget is igyekeznek adni.

A kandalló programban idén 110 kályhát kaptak idősek és családok országszerte a Karitásztól. Az 5kW teljesítményű, fa tüzelésű kályhákkal egy nagyobb helység fűtését lehet megoldani. A korábbi évek tapasztalata alapján sokszor ez az egyetlen kályha jelentette a családnak a meleget, más esetekben pedig többgyermekes családok számára jelentett második fűtőeszközt. 2020-ban mintegy 100 m3 fával támogatták a hátrányos helyzetű rászorulókat az egyházmegyei karitász központokon keresztül.

Október 20-án Bajóton adott át a segélyszervezet két családnak kályhát. Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes elmondta: A téli krízishelyzetre való felkészülés jegyében segítünk ezeknek a családoknak és egyedülálló időseknek, akik úgy néztek volna szembe a közelgő téllel, hogy nagyon rossz állapotú kályhájuk van, vagy egyáltalán nincs. Az elmúlt hetekben zajlott a kályhák átadása, most az utolsó darabokat adjuk át. A segélyprogramhoz lehet csatlakozni a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500,- forint támogatást jelent).

fotó: Merényi Zita 

Forrás: https://karitasz.hu/hirek/kalyhakat-adott-at-karitasz-bajoton?fbclid=IwAR2qRrpxIESZ8FVswzBuaYQqufBlV7bk4LnAUGxmNRriXkyMPYMwRnZ5sMY

Categories: