Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

A Szent Erzsébet Karitász – Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ a 31 éve működő Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat tevékenységének kibővítéseként működik, a szenvedélybetegek közösségi ellátását biztosítja.


1033 Budapest, Szentendrei út 69-71. ( Kövi Szűz Mária Plébána)

lelkikozpont@gmail.hu


A Szent Erzsébet Karitász – Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ illetékességi területe Budapest, a Szentendrei és Esztergomi Járások

A szükségletek nemcsak a számadatokból, hanem az általános lelki és testi egészségi állapot romlásából is következnek. Feltétlen szükséglet, hogy a szenvedélybetegséggel kapcsolatos társadalmi szemlélet, attitűd változzon, hogy a gyógyulás lehetősége is elfogadottá válhasson.

A szükségletek az országos adatoknak megfelelően arányosan számíthatók, figyelembe véve az alkoholbetegek nagy számát (a felnőtt lakosság 8% alkoholfüggőnek tekinthető). A nyilvántartott alkoholbetegek száma 30-35 ezer fő. Évente Magyarországon több mint 10.000 ember hal meg a túlzott alkoholfogyasztás következményei miatt. Az altató és nyugtatószer-függőségben szenvedőkét 400.000-re becsülik. A problémás drogfogyasztók számát 24.204 főre, az intravénás drogfogyasztók számát 3.941 főre becsülik.

A legális szerek közül legelterjedtebb az alkoholfogyasztás, a dohányzás, és különösen a nők között elterjedt a nyugtatók, altatók orvosi receptre, vagy anélkül történő fogyasztása.

A felnőtt népesség körében végzett kutatások adatai arra utalnak, hogy a tiltott szerfogyasztás elsősorban a fiatal korcsoportokra, a férfiakra és a fővárosban, illetve nagyvárosokban élőkre jellemző az országos átlagnál nagyobb arányban.

Várjuk mindazok jelentkezést, akik érintettek valamilyen szenvedélybetegségben, akár személyesen, akár családtagként és úgy gondolják, hogy segíthetünk.